Mama doet ook eens aardig: ‘Een jaartje klassenouder? Het werden er zeven’

28.02.2023 06:12
Beeld: Getty Images

Wil je ook eens aardig zijn, ben je ineens jarenlang klassenmoeder. En bak je niet alleen voor één klas alle pannenkoeken, maar voor meerdere.

Liset (41), moeder van Éowyn (12), Derek (11) en Olaf (7):

“Klassenouder, ik dacht: dat doe ik eens een jaartje. Het werden er zeven. Blijkbaar vonden de andere ouders dat ik het goed deed of er was gewoon niemand anders.

Halverwege het jaar klaagden er altijd wel ouders dat zij niet gevraagd waren, maar als ik aanbood dat ze het over mochten nemen, kreeg ik nul respons. Tot ik gewoon eens niet de infoavond bezocht en mijn man, die in mijn plaats ging, zei dat ik het niet erg vond dat een ander de taak op zich zou nemen.

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft? Je leest ze hier.

Opvolger gezocht

Op zich vind ik een zekere mate van ouderparticipatie helemaal niet erg, maar ik had drie kinderen op die school. Dus stond ik bij de een te luizenpluizen, maakte ik in de andere klas papieren vlinders en regelde ik bij nummer drie het paasontbijt en bedacht ik het afscheidslied.

“Als klassenouder doe je echt veel meer dan alleen de schoolreisjeslijst invullen”

Bovendien is het een flinke klus. Als klassenouder doe je echt veel meer dan alleen de schoolreisjeslijst invullen. Je helpt mee bij het kerststukjes maken, het paasontbijt en juffendag en je bakt ook nog eens pannenkoeken voor het schoolfeest. Maar ook ben jij degene die alle ouders Tikkies stuurt voor het eindejaarscadeau en er achteraan moet blijven gaan om het geld ook echt te ontvangen.

Dankjewel

Volgend jaar zit alleen Olaf nog op de basisschool, dan blijft het bij een uurtje de bibliotheek runnen. Deze taak heb ik overigens aan Olaf zelf te danken. Hij had mij daarvoor had opgegeven: ‘Mama doet helemaal niets dit jaar op school, dus die kan de bibliotheek wel doen.’”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.