Kim Kötter en Kirsten Schilder over momshaming en elkaars moederschap

25.03.2023 06:14
mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder Beeld: Kee & Kee

Vriendinnen Kirsten Schilder en Kim Kötter zijn dol op hun mannen, maar ze moeten er niet aan denken om ’t zonder elkaar te moeten stellen. “Ik voel me veilig omdat ik weet dat zij naast me staat.”

Van dichtbij keek Kim mee hoe Kirsten vol overgave in het fulltime moederschap dook bij de komst van haar kinderen. “Ik vond en vind het fantastisch te zien hoe Kirsten thuis alles regelt – voor haar kinderen, voor Nick, ze is echt de manager van het gezin. Soms vond ik het ook lastig omdat ik zelf die volledige focus niet had, als werkende moeder. Toch leerde ik ervan: ik zag hoe Kirsten de beste vriendin van haar kinderen werd, hoe iedereen altijd bij hen wil spelen, en daardoor weet ik dat ik – naast mijn eigen ambities – ook een betrokken, zichtbare moeder wil zijn. Bij Kirsten is het huis áltijd vol kinderen, ze is een oermoeder, hoe meer kinderen hoe beter.”

Maar wel eentje die regelmatig een snauw uitdeelt, vult Kirsten aan. “In tegenstelling tot Kim, want zij is altijd relaxed en in balans. Ondanks haar hectische bestaan is Kim nooit chagrijnig of geïrriteerd.” Kim lacht hard: “Moet je maar eens aan Jaap vragen! Het klopt dat ik me niet snel druk maak, maar de chaos in onze spits hoef je niet te romantiseren, hoor. Overigens leerde jij me hoe ik het mezelf makkelijker kan maken. Dat ik, als ik gasten krijg, niet altijd zélf hoef te koken – wat ik namelijk niet kan en waar ik geen tijd voor heb. Kirsten leerde me de kunst van eten bestellen.” Hard lachend: “Het woord ‘traiteur’ kenden we nog niet in Twente!”

Making Memories

Sinds Kirstens jongste dochter Jackie (6) ook op school zit, heeft Kirsten tijd voor nieuwe dingen en werkt zij hard aan haar eigen merk Making Memories, waaronder een invulboek voor moeder en kind en binnenkort een vakantieboek én een vakantiekwartet. Die omschakeling van fulltime moederschap naar een leven waarin meer ruimte is voor eigen ambities werd ‘mede mogelijk gemaakt’ door de hulp van haar vriendin.

Kirsten: “Die trip was het begin van mijn eigen ontwikkeling en een betere balans in het moederschap”

Kirsten: “In 2019 kon ik met Kim mee op een trip naar Aruba; ik was tot dan toe nog nooit twee nachten bij mijn gezin vandaan geweest. Ik had er grote moeite mee en belde Kim in tranen op vanuit de auto op weg naar Schiphol. Kim herhaalde steeds dat ik de juiste beslissing had gemaakt. Het werkte: eenmaal op Schiphol ging de knop om en werd het een gigantisch feest. Die trip was het begin van mijn eigen ontwikkeling en een betere balans in het moederschap.”

mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder

Ambities

Ook Kim denkt met een goed gevoel terug aan hun mooie gesprekken aan de rand van het zwembad. “We focusten ons op Kirsten en haar ambities, niet op Kirsten als moeder. Dat was nodig, want ze cijferde zichzelf te makkelijk weg en zag daardoor haar eigen talenten niet meer. Kirsten was onterecht heel onzeker, terwijl ze ongelooflijk veel talent heeft.”

Kim: “Kirsten was heel onzeker, terwijl ze ongelooflijk veel talent heeft”

Het was tijd om alles iets meer los te laten, vertelt Kirsten. “Het gezin en Nick stonden altijd boven aan mijn prioriteitenlijst.
Lang voelde ik me daar prettig bij, maar nu alle kinderen naar school gaan, zet ik mezelf ook weer op één en maak ik ruimte voor dingen die ik leuk vind. Zo kwam Making Memories tot stand, mede door te sparren met Kim. Elke keer dat dat ik me afvraag: kan ik dit wel? Dan is er maar eentje die ik bel…”

Ze knipoogt naar Kim, die vervolgt: “Ik hoopte alleen maar dat je zou doorzetten en in het diepe zou springen. Ik durf best te stellen dat je gelukkiger bent dan ooit, klopt dat? Je bent op een bepaalde manier misschien drukker dan voorheen, het geeft je zichtbaar veel energie om ‘weer mee te doen’.”

Lees ook – ‘Op vakantie met een vriendin werd ik een stukje blijer van mezelf’ >

Momshaming

Wel is Kim blij dat Kirsten pas sinds kort op social media zit. “Kirsten en ik zijn allebei heel gevoelig voor de tone of voice en soms gooien mensen uitspraken over je kinderen of over jou over de schutting waardoor het voelt alsof je keel wordt dichtgeknepen – dat beschadigt een mens best een beetje. Ik denk dat jij eventuele kritiek echt te veel had aangetrokken.”

Kirsten beaamt dat, maar merkt op dat ze tot dusver eigenlijk nooit last heeft gehad van momshaming. Volgens Kim omdat ze zich al bewezen heeft als moeder. “Je hebt al drie kinderen ‘groot’ gebracht, wat kunnen ze je maken? Dat ervaar ik zelf ook. Bij je eerste baby denken mensen dat je ‘opgevoed’ moet worden. Dat is prima, als het maar op een respectvolle manier wordt gecommuniceerd. In dat opzicht ben ik wel van de opvoedpolitie: als iemand onbeschoft uit de bocht vliegt, spreek ik diegene daarop aan, zo ga je niet met mensen om.”

mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder

Complimenten

Kirsten knikt trots mee met haar vriendin. “Kim is zo succesvol omdat ze zo authentiek en gepassioneerd is in alles wat ze doet en initieert. Dat ze daarbij ook nog zo’n lieve moeder, leuke vrouw en attente vriendin is, maakt haar bijzonder. Ik ben heel dankbaar dat jij in mijn leven bent – dat is toch belangrijker dan welke negatieve reactie ook?”

Kirsten: “Ik ben heel dankbaar dat Kim in mijn leven is – dat is toch belangrijker dan welke negatieve reactie ook?”

Kim geeft Kirsten een knuffel. “Ik vind het ook fantastisch om jullie als gezin te zien. Om te zien hoe verliefd jij en Nick nog altijd op elkaar zijn – dat is echt uniek in een bestaan waarin je snel langs elkaar heen kunt leven. Ik vind het prachtig hoe Nick en de kinderen jou collectief stimuleren nu je nieuwe wegen bewandelt. En ik ben blij dat je af en toe eindelijk eens een nachtje met Nick van huis gaat, wat dat heeft lang geduurd hoor!”

Tot slot nemen de vriendinnen zich voor in 2023 vaker af te spreken mét de mannen. Kim: “Jaap en Nick komen elkaar ook veel tegen en zien elkaar nu bijna vaker dan Kirsten en ik… dát kan niet de bedoeling zijn. Daar gaan we wat aan doen.”

Het hele artikel staat in Kek Mama 03-2023.

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.