‘We weten van elkaar: als ik nu bel staat ze binnen vijf minuten op de stoep’

03.03.2023 12:41
mombracing portret Jannine Berkelaar Natalie Zwart Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar (39) is hoofdredacteur van Kek Mama en moeder van Elin (10) en Mats (8). Haar vriendin Natalie Zwart (40) is hoofdredacteur A.I. van vtwonen en moeder van Hanna (9) en Thijmen (6).

Jannine: “Natalie is al heel lang in mijn leven en daar ben ik ontzettend blij mee en dankbaar voor. Ze weet de juiste vragen te stellen, ook vragen die vervelend zijn om te beantwoorden. Ze wil altijd het naadje van de kous weten en dat vind ik heel leuk. Daardoor kom je op andere gesprekken. Haar oprechte interesse zorgt voor verdieping in onze vriendschap.”

Natalie: “We kennen elkaar van de middelbare school, Jannine zat een klas lager. Pas toen we tegelijk gingen studeren en dezelfde opleiding volgden werden we vriendinnen. Daar ontmoetten we ook Charlotte, zij kon helaas niet naar deze fotoshoot komen, maar samen zijn we een drie-eenheid.”

Powervrouw

Jannine: “Ik vind Natalie een echte powervrouw, ze heeft een drukke baan, is daarnaast een eigen bedrijf gestart en altijd bezig met meerdere projecten. Maar ze is ook een familiemens en maakt tijd voor haar eigen wensen en behoeften. Geen idee hoe ze het allemaal doet. Ik denk vaak: hoeveel uren heb jij eigenlijk in een dag?”

Jannine: “Ik vind Natalie een echte powervrouw”

Natalie: “Ik slaap gewoon acht uur hoor. Maar hetzelfde kan ik over jou zeggen, je hebt een megadrukke baan en maakt ook altijd tijd voor je gezin, vrienden en sport. Je ziet er goed uit en gaat naar allemaal events. Ik denk dat we elkaar vooral daarin ondersteunen en inspireren. We hebben dezelfde energie, drive en ambitie. Maar als andere moeders het anders aanpakken, probeer ik te denken: leven en laten leven.”

Lees ook – It takes a village: waarom een ‘dorp’ aan medeopvoeders zo gek nog niet is >

Zonder oordeel

Jannine: “Ik vind het leuk om met jou over werk te praten en over alle dingen die we nog meer zijn naast moeder. Toen ik hoofdredacteur van Kek Mama werd dachten anderen misschien: ga je dan nog meer werken? Of: hoe ga je dat thuis doen? Natalie zou dat nooit zeggen, ze support me altijd.”

Natalie: “We zien elkaar soms drie maanden niet, maar het voelt altijd goed. Jannine oordeelt nooit”

Natalie: “Een tijdje zagen we elkaar elke week, op het werk en we tennisten samen. Nu zien we elkaar soms drie maanden niet, maar het voelt altijd goed. Jannine oordeelt nooit. Als we afspreken geven we elkaar eerst een dikke knuffel. Dan zijn we honderd procent aanwezig in het moment en zien we elkaar echt.”

Jannine: “Ik heb weinig vriendinnen die zo hard knuffelen als jij! Hoe vaak we elkaar ook zien, we staan altijd voor elkaar klaar. Laatst hadden we een vriendin in nood. Zonder te aarzelen sprongen we direct in de auto en reden we naar haar toe. Dat vond ik mooi, dat we voelden: dit is nu het belangrijkst, alles opzij, we moeten haar steunen.”

mombracing portret Jannine Berkelaar Natalie Zwart

Elkaar ondersteunen

Natalie: “We weten van elkaar: als ik nu bel staat ze binnen vijf minuten op de stoep. Wat ik aan Jannine waardeer is dat ze heel bewust keuzes maakt om tijd met haar gezin te nemen; met Lego spelen, samen cocoonen en leuke dingen doen. Ze heeft een heel fijn gezin en het voelt heel stabiel. Als ik aan haar gezin denk voel ik veel liefde. Ik wens Jannine vooral rust om af en toe te beseffen waar ze staat, wat een mooi leven ze heeft en dat ze trots mag zijn op zichzelf.”

Jannine: “Ik gun iedereen een Natalie: iemand in je leven op hetzelfde level, waardoor je samen nog meer kunt groeien”

Jannine: “Wat lief. Ik herken het wel, soms dender ik maar door. Ik wens Natalie toe dat ze ziet wat een bijzonder persoon ze is. Over bepaalde dingen kan ze onzeker zijn, maar dat is zo niet nodig. Ik gun iedereen een Natalie: iemand in je leven op hetzelfde level, waardoor je samen nog meer kunt groeien. We kennen elkaar al 25 jaar en zijn samen volwassen geworden. Dat is heel waardevol, dat zou ik nog vaker tegen je moeten zeggen. En dat geldt eigenlijk voor iedereen: zeg eens wat vaker wat een ander voor je betekent. Het is goed je af en toe te realiseren hoe rijk je bent met zo’n bijzonder persoon. En voor de ander is het waardevol en mooi om te horen.”

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.