‘Door het moederschap ben ik met meer liefde naar mijn lijf gaan kijken’

31.03.2022 06:22
Beeld: Nine IJff

Mirthe Biemans (35) is getrouwd met Asaf (35) en moeder van zoon Ilan (7) en dochter Roni (3,5). In de Kek Mama Special over mombracing geeft Mirthe zich, net als vier andere moeders, volledig bloot.

“Bij mijn eerste zwangerschap beviel ik thuis. Een mooie ervaring, waarbij ik Ilan zelf aanpakte en op mijn borst legde, maar daarna ging het mis: ik begon te bloeden als een rund.

Binnen een kwartier werd ik door de brandweer uit het raam getakeld om met gillende sirenes naar het ziekenhuis te gaan. Daar bleek mijn placenta te zijn gescheurd, met een slagaderlijke bloeding als gevolg. Omdat ik zo veel bloed had verloren kreeg ik meerdere bloedtransfusies en zeiden de artsen naderhand dat het kantje boord was geweest.

 

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft lees je hier.

 

Lief voor je lijf

Ik was opgelucht dat ik er nog was, maar voelde ook teleurstelling in mijn lijf. Waarom had het me zo in de steek gelaten? Na een paar maanden verdween dat gevoel, toen het beter met me ging en Ilan een wolk van een baby werd dankzij de borstvoeding. Dat mijn lichaam produceerde wat hij nodig had, voelde waanzinnig en gaf weer vertrouwen.

Door mijn heftige bevalling besefte ik tijdens mijn tweede zwangerschap des te meer wat een wonder het is dat een vrouwenlichaam een kind kan dragen en op de wereld kan zetten. Ik was ook veel liever voor mijn lijf. De eerste keer dacht ik soms: zal ik veel aankomen, hoe zie ik er na de bevalling uit? Nu was ik daar helemaal niet mee bezig. Ik aaide over mijn buik, genoot ervan dat ie steeds groter werd en nam meer rust. Ik kwam zeker twintig kilo aan, vooral door vocht.

 

Topprestatie

Na de bevalling, die voorspoedig verliep, bleven er meer ‘sporen’ achter. Striae, een lubberbuikje, ongelijke borsten door de borstvoeding en zelfs plattere voeten. Ilan zei laatst: ‘Wat ziet je buik er raar uit, met die strepen.’ Ik legde uit dat hij en zijn zusje daarin hebben gezeten, dus dat het de beste buik is die er is. Omdat ik hem wil meegeven dat ieder lichaam prima is, maar ook omdat ik voel: mijn lijf is prima zo.

Vroeger zag ik mijn lichaam als iets functioneels, het paste in mijn kleding en was oké. Door het moederschap ben ik er met meer liefde naar gaan kijken. Ik beschouw het niet meer als iets wat er gewoon is of wat er op een bepaalde manier uit zou moeten zien, maar als iets wat een topprestatie heeft geleverd. Kijk eens naar wat je lichaam allemaal kan: bijna uit het niets een levend wezen maken. Wat maakt het uit dat je buik of heupen daarna niet meer zo strak zijn?”

 

Dit portret staat in de Kek Mama Mombracing Special 2022.

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.