Jenneke viel in een jaar tijd 35 kilo af

06.01.2021 11:31
het roer om afvallen Beeld: Shutterstock

Jenneke Reijngoud (36) is getrouwd en moeder van twee dochters. In een jaar tijd viel ze 35 kilo af en rekende ze af met emotie-eten.

“Op buitenfeestjes was ik bang niet in een tuinstoel te passen of, als dat überhaupt lukte, dat de stoel aan mijn billen zou blijven plakken als ik opstond. In die periode bewaarde ik de zakken M&M’s in mijn nachtkastje. Echt niet dat ik voor de neus van anderen hele pakken koek, repen chocola of chips naar binnen werkte. Dat deed ik stiekem. Drie keer per dag at ik een grote maaltijd aan tafel, samen met mijn man en dochter, maar tussendoor ging ik steeds naar boven voor veel stiekeme snackmomenten. Ik ben er niet trots op, als ik daar aan terugdenk.

 

Trigger tot emotie-eten

Mijn man en ik wilden heel graag nog een kind toen onze dochter twee was. Zwanger worden lukte alleen niet, ook niet na een jaar proberen. Dat andere vriendinnen wel zwanger werden, maakte me onzeker. Ik had geen controle over mijn lijf en dat was voor mij een trigger tot emotie-eten.

 

Eten om te vergeten

Voor het eerst in mijn leven ging ik niet normaal met eten om. Tot die tijd was ik gemiddeld van bouw, als kind zelfs een spriet met lange, dunne armpjes en beentjes. Maar nu propte ik me vol met ongezond eten. In feite at ik om te vergeten. Zo belandde ik in een vicieuze cirkel: ik voel me slecht over het niet zwanger kunnen worden, eten laat me even goed voelen. Maar nu voel ik me nog slechter en heb ik nog meer eten nodig.

In diezelfde periode werd een cyste in een van mijn eileiders ontdekt en werd ik met spoed geopereerd. Ontwaakt uit de narcose waarschuwde de arts dat zwanger worden nog moeilijker zou gaan. Ik voelde me in de steek gelaten door mijn lijf en zocht, weer, troost in eten.

 

Lees ook

Fijne tips: zo blijft je huid mooi >

 

Zorgen

Zes weken later gebeurde het onmogelijke: ik was zwanger! Grote blijdschap natuurlijk, maar ook zorgen omdat ik inmiddels de vijfennegentig kilo aantikte. Bepaald geen gezond startgewicht voor een zwangerschap. Heel sterk voelde ik een verantwoordelijkheid naar het kindje om gezonder te eten. De gedachte dat de baby gevoed werd met mijn voedselinname zorgde ervoor dat ik de hele zwangerschap redelijk normaal at.

 

Eén koekje

Vijf weken na de geboorte van onze jongste meldde ik me aan bij Weight Watchers. Ook zonder baby in mijn buik moest ik gezonder leven, vond ik. Ik woog inmiddels 104 kilo. Mijn doel stelde ik vast op zeventig kilo. Nog in mijn verlof verdiepte ik me in het programma gebaseerd op het tellen van calorieën, vetten en eiwitten. Ik stelde dagmenu’s op met elke dag ruimte voor een minizakje chips of een koekje – één ja, ha, wat een verschil.Ik liet me door niets of niemand afleiden. Dagje uit? Mealpreppen. Vakantie? Keukenweegschaal mee en alle boterhammen, pasta en kip van de barbecue tot op de gram nauwkeurig afwegen. Ik wist heel goed waarvoor ik het deed. Een gezonder lijf en zekerheid tussen mijn oren.

 

Trots

Nu weeg ik 68,5 kilo. Pas ik in alle schommels in de speeltuin en is het wel of niet klemzitten in een plastic terrasstoel geen issue meer. Als vriendinnen op een druk terras zitten, vraag ik niet meer of ze me meeten om de hoek, maar loop ik ten overstaan van al die mensen naar ze toe. Ik heb nog steeds dagen, weekenden, dat ik mezelf laat gaan. Dat ik meegourmet, stokbroden schrans, alle chocola eet die ik wil. Maar de dag erna ga ik weer in het regime en eens per drie weken laat ik me wegen op de Weight Watchers cursus. Mijn huid houdt zich goed. Het grote gewichtsverlies is alleen te zien bij de huid op mijn bovenbenen. Die zou ik wat strakker willen trainen.

Als ik terugdenk aan mijn dikste periode denk ik aan de futloosheid en de desinteresse waarmee ik ongezond eten naar binnenschoof. De schaamte die ik voelde over mijn eetpatroon. Een megacontrast met hoe trots ik me nu voel.”

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.