Je hoeft niet alles alleen te doen, toch? Ook tijdens je bevalling mag je best een beetje extra hulp van Moeder Natuur krijgen. Laat de zwaartekracht je een handje helpen, door je baby op de wereld te zetten met de volgende bevalhoudingen.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel soms anders wordt beweerd, heb je wel degelijk invloed op je bevalling. Ten eerste met je mindset, ten tweede met de omgeving waarin je bevalt en ten derde, maar minstens zo belangrijk: met de verschillende bevalhoudingen die je aanneemt. Met de volgende bevalhoudingen helpt de zwaartekracht je mee tijdens de geboorte van je baby.
De rugligging is de meest voorkomende bevalhouding en ook meteen de meest onnatuurlijke. Dit komt doordat de zwaartekracht in deze bevalhouding niet mee kan helpen, je houding niet ‘open’ is en je op je stuitje ligt. Die kan daardoor niet opzij schuiven, dus je baby heeft minder ruimte om door het geboortekanaal te komen.
Lees verder onder de advertentie
Ook is bewezen dat de bevalling met een liggende bevalhouding een uur langer duurt dan wanneer je rechtop zit of staat. Probeer de rugligging dan ook te vermijden, behalve natuurlijk als je dit zelf een prettige houding vindt. Wil je wel van de zwaartekracht gebruik maken tijdens je bevalling? Probeer dan (een van) deze bevalhoudingen.
In een zittende houding, of dat nu gehurkt is of op een baarkruk of het toilet, staan je bekken goed open. Je stuitje kan ruimte maken voor je baby in het geboortekanaal en de zwaartekracht helpt mee. Zit je op een baarkruk, dan kun je zelfs met een spiegel meekijken naar de geboorte van je baby, een leuk extraatje.
Bevallen op all fours betekent dat je zit op je knieën en handen. Een fijne bevalhouding wanneer je last hebt van rugweeën. All fours is een houding die vrouwen vaak instinctief aannemen wanneer ze vrijuit kunnen bewegen. De zwaartekracht werkt me en er is genoeg ruimte voor je baby om geboren te kunnen worden. Worden je armen moe, dan kun je voorover op een kussen leunen en je armen even ontspannen.
Lees verder onder de advertentie
Staand, dansend of lopend
Dansend je bevalling door, het kan. Bewegen verlicht de pijn van de weeën en je hebt de zwaartekracht mee. Je kunt je baby zelfs geboren laten worden in een staande bevalhouding, als je dat fijn vindt. Jij, je partner, doula of verloskundige kunnen je baby vastpakken bij de geboorte. Als je het spannend vindt, omdat je bang bent dat je baby valt, dan kun je altijd wat zachte dekens of kussens onder je neer leggen.
Door het water wordt je gewichtsloos, wat de pijn verlicht. Het warme water van bijvoorbeeld een bevalbad helpt je ook te ontspannen en bovendien kun je in het water vele bevalhoudingen aannemen waarbij de zwaartekracht je kan helpen. Je baby kan gewoon in het water geboren worden, die zachte overgang van jouw buik naar een warm bad is zelfs heel fijn voor je kindje.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.