9 bekende moeders over momshaming: ‘Leven en laten leven’

12.04.2022 14:41
kirsten schilder km0222 l1 Beeld: Mark Groeneveld

Momshaming is niet oké. Ook bekende moeders, zoals Kimberley Klaver, Kirsten Schilder en Kelly Beukers, krijgen regelmatig vervelende opmerkingen of ongevraagd advies naar hun hoofd.

Daarom strijdt Kek Mama met mombracing voor een wereld waarin moeders elkaar ondersteunen in plaats van onderuithalen. Op Instagram vertellen bekende moeders openhartig over hun ervaring met momshaming én doen ze een dringende oproep: wees iets liever voor elkaar. We zetten een aantal reacties op een rij.

Kirsten Schilder

“Ik denk dat ik nog nooit over iets zo onzeker ben geweest als het moederschap. Vanaf het moment dat Nikki bij mij werd gelegd voelde ik een onbeschrijfelijk verantwoordelijkheidsgevoel. En dat vond ik doodeng.” Ze roept op: “Stop momshaming, ga voor mombracing!” Onlangs deed Kirsten in Kek Mama een boekje open over het moederschap.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

Angela Timisela

“Kijk ze nou m’n meisjes! Chels ligt tot de dag van vandaag lekker bij Faan en mij in bed, ze is nu 2 jaar. En soms komt Chlo er ook nog bij en liggen we met z’n viertjes. Wij vinden dat fijn! M’n boodschap is: lekker altijd doen wat werkt voor jou/jullie als gezin.” Een kijkje nemen in het leven van Angela? In deze Kek Mama-vlog neemt ze je mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Angela Timisela (@angelatimisela)

Renée van der Schoot

“Ik zet Max geregeld voor een scherm als ik ga douchen of moe ben. So what? Hij leert ervan en is gelukkiger dan ooit. […] We doen het allemaal op onze eigen manier en proberen datgene te doen wat het beste is voor onze kroost. Daar heeft echt niemand anders wat over te zeggen. Mum knows best. Always.”

Kelly Beukers

“Hoe meer je deelt op social media, hoe meer opmerkingen je krijgt in je dm of onder een post. ‘Zet jij je kinderen zo lang voor de tv?!’ ‘Zijn ze nog niet zindelijk?!’ ‘Kunnen ze dit/dat nog niet?!’. […] Moederschap is al zwaar genoeg… dus laten we lief zijn voor elkaar!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door K E L L Y (@kellybeukers)

Kimberley Klaver

Kek Mama-columniste Kimberley Klaver kreeg onlangs nog te maken met de ‘moedermaffia’, toen ze met haar zoons in het park liep. “Hoe halen sommige mensen het toch in hun hoofd om zonder enige kennis van een persoon of situatie zomaar iemand naar beneden te halen?”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kimberley Klaver (@kimberleyklaver)

Lees ook: ‘Mijn kind krijgt bijna altijd een potje’: 11x jullie So What-momenten

Graziëlla ten Veen

“Ik snap niet wat het is met vrouwen/moeders, waarom elkaar zo bekritiseren? Wie of wat wordt daar blij van? In dat kader is Kek Mama een campagne begonnen, mombracing, zodat we juist liever voor elkaar zijn, leven en laten leven en i.p.v. een ander naar beneden halen juist samen groeien!” Meer weten over haar leven als drielingmoeder? In dit interview vertelt ze erover.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Graziella Ten Veen (@graziellatenveen)

Bibi en Lotte Telleman

“Wij delen graag ons verhaal om ook over het ouderschap te mijmeren en te horen hoe anderen dingen aanpakken. Daarom vinden we de mombracing campagne van Kek Mama ook zo tof. Laten we het vaker tegen elkaar zeggen als het je opvalt dat een ouder iets leuks, verrassends, goed of dappers deelt.”

Kimberly Kik

Influencer Kimberly Kik werd na haar Kek Mama-vlog, waarin ze vertelt dat haar tweejarige dochter gaatjes in haar oren krijgt, bedolven onder de negatieve reacties. Op Instagram Stories liet ze van zich horen. “Ik had dit kunnen verwachten, dat mensen hierover gingen zeiken. Maar oh men. […] Zien ze geen drama? Geen pijn? Dan is het saai. Wees eens lief voor elkaar mensen, come on!”

Victoria Koblenko

Ook actrice Victoria Koblenko kreeg een flinke bak kritiek over zich heen: mensen vonden het niet kunnen dat ze haar zieke zoontje Kiy geen paracetamol wilde geven toen hij koorts had.De moedermaffia is terug van weggeweest hoor. […] Begrijp met niet verkeerd, bij pijn of bij 40 graden aanhoudende koorts grijp ik er ook naar, maar tot die tijd begin ik met azijn, aardappelschijfjes of citroenen in de sokken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Victoria Koblenko (@vkoblenko)

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Met mombracing strijden we voor een wereld waarin moeders elkaar ondersteunen in plaats van onderuithalen. De kakelverse Kek Mama Special staat daarom helemaal in het teken van mombracing.