
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Op elke fles zonnebrand prijkt groot de SPF-factor. Maar wat betekent dit cijfer nou voor de bescherming van je huid en hoe lang kunnen jij en je kinderen zorgeloos van de zon genieten?
Op zonnebrandcrème staat altijd de SPF vermeld. SPF staat voor Sun Protection Factor. De meest voorkomende SPF-waarden zijn 15, 30 of 50. Maar wat betekent dit cijfer nou precies? Mensen denken vaak dat je SPF 15 smeert als de temperatuur niet al te hoog is, SPF 30 smeert als het buiten rond de 30 graden is en SPF 50 smeert als je een kind bent of een huid hebt dat heel snel verbrandt. Maar zo zit het niet helemaal.
De factor van je zonnebrand zegt iets over hoe lang jij beschermd in de zon kunt doorbrengen. De factor is de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Een voorbeeld: als je normaal gesproken na 10 minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 30 pas na 10×30 = 300 minuten. Houd wel in gedachten: hierbij wordt uitgegaan dat je flink en grondig hebt ingesmeerd, dat de huid niet zweet of in water is én dat je elke 2 uur hebt gesmeerd.
Dit is echter de korte en simpele uitleg van de betekenis van de SPF-factor, maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Ook heeft de zonkracht (UV-index) nog veel invloed op je zonbescherming. Als de zonkracht hoog is, dan kan je onbeschermde huid sneller verbranden dan wanneer het lager is. Het is daarom beter om de SPF-waarde als een richtlijn te zien, eerder als een rekentool voor hoelang je ‘veilig’ de zon in kan.
Wees niet te zuinig met smeren. Smeer voor je gevoel eerder ’te veel’ dan te weinig. Om de echte SPF-bescherming te krijgen die op de fles staat, moet je 2 mg per cm2 op de huid aanbrengen. Dat is ongeveer net zoveel als een halve, flinke theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen is dit vier volle eetlepels bij volwassenen en voor je buik, rug en borst ook nog twee eetlepels.
Voor kinderen geldt dat je minstens zeven theelepels nodig hebt bij het smeren. En dat is echt meer dan je denkt! Flink smeren dus. Het moet dik op de huid zitten, anders daalt de beschermingsfactor. Baby’s tot één jaar moeten helemaal uit de zon blijven. Hun huid kan er echt nog niet tegen. Dat wordt smeren, smeren en nogmaals smeren!
Is je kind insmeren altijd een gedoe? Met deze 10 tips om zonnebrandcrème bij je kind aan te brengen, gaat het een stuk vlotter. Lees de tips hier.
Bronnen: Consumentenbond, KWF, Dr. Jetske Ultee
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!