‘Ouders vergeten de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling’
Vergeet jij je kind soms een zonnebril te laten dragen met zonnige weer? Dan ben je niet de enige. Nog geen 6 procent van alle ouders beschermt de ogen van hun kind tegen UV-straling. Terwijl de kans op schadelijke effecten op jonge leeftijd het grootst is.
Volgens onderzoek van ZEISS, producent van brillenglazen, draagt ruim de helft van de Nederlandse kinderen pas vanaf 8 jaar een zonnebril. Vooral ouders die 45 jaar of ouder zijn, letten er niet goed op dat de ogen van hun kind worden beschermd tegen de zon. Vaccineren, genoeg beweging, gezonde voeding en het beschermen van de huid, krijgen prioriteit. ‘Bescherming tegen UV-straling gaat verder dan het smeren met zonnebrandcrème’, zegt Pascal Slot van ZEISS. ‘Gelukkig zien ouders dat steeds meer in. Naast crème passen zij steeds meer maatregelen toe, denk aan speciale kleding, vaker in de schaduw en korter in de zon. Toch is het belangrijk dat de blik wordt verruimd. Niet alleen de huid heeft bescherming nodig, maar ogen ook.’
Lees ook
Zo bescherm je jouw kind tegen de zon >
Ook bij bewolkt weer
Waarom is het dragen van een zonnebril zo belangrijk? De ogen van kinderen zijn het meest helder en daardoor extra gevoelig voor UV-straling. Langdurige blootstelling kan in ernstige gevallen leiden tot kanker en blindheid. Volgens ZEISS weten veel ouders dit niet. Ze zouden hun kind moeten beschermen tegen UV-straling op zonnige dagen, maar óók als het bewolkt is. Sinds kort hoeft dit niet per se met een zonnebril, maar kan ook gekozen worden voor een bril met transparante glazen die volledige bescherming bieden.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >