UV-stickers die zeggen wanneer je moet smeren – handig of onzin?

zonnebrandcreme smeren insmeren UV-stickers Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Je kent het wel: je bent met je kids op het strand, je hebt ze van top tot teen ingesmeerd en ze gaan lekker spelen en het water in. Maar wanneer smeer je dan weer?

Lees verder onder de advertentie

Het advies van dermatologen is als volgt: elke twee uur opnieuw smeren. Maar geldt dat ook als je in het water bent geweest of veel zweet? En is dat wel ook zo voor een kind of geldt dat alleen voor volwassenen? En heeft je type huid er ook niet mee te maken?

Zijn UV-detecterende stickers een uitkomst op al je vragen? Volgens social media zijn ze dé redder in nood voor vergeetachtige smeerouders. Maar hoe werken die dingen eigenlijk? En werkt het wel echt zo goed?

Wat zijn UV-detecterende stickers?

Ze zijn klein, rond en paars – een soort mini-superhelden op je huid. Je plakt zo’n sticker op bijvoorbeeld je arm, smeert jezelf (en de sticker) in met zonnebrand en dan… wachten maar. Als de sticker helder wordt, betekent het dat je goed beschermd bent. Kleurt ‘ie weer paars? Dan is het tijd om opnieuw te smeren.

Lees verder onder de advertentie

De sticker is slim opgebouwd in drie laagjes. De bovenste laag doet alsof ‘ie huid is, de middelste bevat paarse inkt die op UV reageert en de onderste houdt alles op z’n plek – ook als je zweet of in het water springt met je kind onder je arm.

Maar werkt het echt?

Nou, daar zijn de meningen over verdeeld. Dermatologen zijn er nog niet helemaal over uit – volgens hen zijn de stickers een leuke toevoeging, maar geen wondermiddel. Want als je sticker op je arm zit en deze in de schaduw ligt, terwijl je rug de volle zon krijgt, dan heb je misschien een vals gevoel van ‘ik ben goed beschermd’.

Lees verder onder de advertentie

Ook KWF Kankerbestrijding ziet wel wat in het idee – vooral omdat het mensen aan het smeren krijgt. Maar of de stickers écht doen wat ze beloven? Daar is nog weinig over bekend.

Conclusie?

Leuk hulpmiddel, maar blijf zelf ook nadenken. En vooral: blijf smeren, véél smeren. En zoek op het heetst van de dag de schaduw op. Want inmiddels weten we toch allemaal wel dat verbranden echt een no go is.

Wat betekent eigenlijk die SPF-factor van zonnebrandcrème? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken