Het kan echt: tandenpoetsen zonder gedoe

27.04.2018 05:56
tandenpoetsen zonder gedoe Beeld: Unsplash

Heb je elke ochtend en avond de poppen aan het dansen in de badkamer tijdens het tandenpoetsen? Geen nood, er zijn trucjes om heibel rondom de tandenborstel te voorkomen. Zó wordt het poetsen weer leuk.

 1. Kies samen een tandenborstel uit.
  De meeste kinderen vinden het heel fijn als ze een gevoel van controle hebben. En da’s eigenlijk best logisch, zelf vind je het ook niet fijn als álles voor jou bepaald wordt. Dus geef je kind enigszins de touwtjes in handen door bijvoorbeeld samen een mooie tandenborstel uit te zoeken. En doe er dan meteen van die vrolijke Woezel en Pip-tandpasta bij.
   
 2. Onderhandel
  Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde aanpak, maar onderhandelen kan ook wonderen doen om het poetsen makkelijker te laten verlopen. Zo kan je ’s avonds voor het slapengaan een als ruilmiddel een extra verhaaltje voorlezen als er goed en zonder te zeuren gepoetst wordt. Kwestie van goed aanvoelen waar jouw kind echt blij van wordt, en toeslaan…
   
 3. Doe het samen
  Een goed voorbeeld doet volgen. Ga naast je kind voor de spiegel staan en poets samen jullie tanden. Zo laat je zien dat tandverzorging iets heel normaals is en niets om bang voor te zijn.
   
 4. Maak het grappig en herkenbaar
  Een ritueeltje kan altijd helpen. Zo neemt Kek Mama’s Anne haar peuter altijd op schoot in de schommelstoel. Terwijl ze de tandjes van haar dochter poetst, noemt ze op wat zij die dag allemaal gegeten heeft: ‘O, ik zie nog een stukje Liga! En een boterham met kaas. En je hebt ook nog een koekje op, snoepkont!’ Haar dochter vindt dit reuze lollig en noemt zelf dingen op die Anne alweer vergeten was.
   
 5. Zing een liedje
  Als je tijdens het poetsen elke dag dezelfde liedjes zingt, is het voor kind herkenbaar wanneer het poetsen begint en weer stopt. Het geeft een houvast, als het ware. Dus hup, zing uit volle borst ‘De wielen van de bus’ of ‘In de maneschijn’. Baat het niet… Juist.
   
 6. Poets elektrisch
  De adviezen over wanneer je mag beginnen met elektrisch poetsen verschillen. Kek Mama-redacteur Anne begon ermee toen haar dochter twee jaar was en vanaf dat moment ging het aanzienlijk beter. Bovendien maakt een elektrische tandenborstel veel meer bewegingen dan een gewone tandenborstel. Pikt jouw kind maar een halve minuut poetsen, dan kan je die tijd beter zo efficiënt mogelijk gebruiken, niet? Overleg even met de tandarts wanneer je hier het beste mee kunt beginnen. Sowieso is slim om de professionals om tips te vragen. Zij werken dag in dag uit met kinderen én tanden, dus weten vast ook nog wat fijne adviezen en trucjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >