tandenpoetsen zonder gedoe
Beeld: Unsplash

Heb je elke ochtend en avond de poppen aan het dansen in de badkamer tijdens het tandenpoetsen? Geen nood, er zijn trucjes om heibel rondom de tandenborstel te voorkomen. Zó wordt het poetsen weer leuk.

 1. Kies samen een tandenborstel uit.
  De meeste kinderen vinden het heel fijn als ze een gevoel van controle hebben. En da’s eigenlijk best logisch, zelf vind je het ook niet fijn als álles voor jou bepaald wordt. Dus geef je kind enigszins de touwtjes in handen door bijvoorbeeld samen een mooie tandenborstel uit te zoeken. En doe er dan meteen van die vrolijke Woezel en Pip-tandpasta bij.
   
 2. Onderhandel
  Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde aanpak, maar onderhandelen kan ook wonderen doen om het poetsen makkelijker te laten verlopen. Zo kan je ’s avonds voor het slapengaan een als ruilmiddel een extra verhaaltje voorlezen als er goed en zonder te zeuren gepoetst wordt. Kwestie van goed aanvoelen waar jouw kind echt blij van wordt, en toeslaan…
   
 3. Doe het samen
  Een goed voorbeeld doet volgen. Ga naast je kind voor de spiegel staan en poets samen jullie tanden. Zo laat je zien dat tandverzorging iets heel normaals is en niets om bang voor te zijn.
   
 4. Maak het grappig en herkenbaar
  Een ritueeltje kan altijd helpen. Zo neemt Kek Mama’s Anne haar peuter altijd op schoot in de schommelstoel. Terwijl ze de tandjes van haar dochter poetst, noemt ze op wat zij die dag allemaal gegeten heeft: ‘O, ik zie nog een stukje Liga! En een boterham met kaas. En je hebt ook nog een koekje op, snoepkont!’ Haar dochter vindt dit reuze lollig en noemt zelf dingen op die Anne alweer vergeten was.
   
 5. Zing een liedje
  Als je tijdens het poetsen elke dag dezelfde liedjes zingt, is het voor kind herkenbaar wanneer het poetsen begint en weer stopt. Het geeft een houvast, als het ware. Dus hup, zing uit volle borst ‘De wielen van de bus’ of ‘In de maneschijn’. Baat het niet… Juist.
   
 6. Poets elektrisch
  De adviezen over wanneer je mag beginnen met elektrisch poetsen verschillen. Kek Mama-redacteur Anne begon ermee toen haar dochter twee jaar was en vanaf dat moment ging het aanzienlijk beter. Bovendien maakt een elektrische tandenborstel veel meer bewegingen dan een gewone tandenborstel. Pikt jouw kind maar een halve minuut poetsen, dan kan je die tijd beter zo efficiënt mogelijk gebruiken, niet? Overleg even met de tandarts wanneer je hier het beste mee kunt beginnen. Sowieso is slim om de professionals om tips te vragen. Zij werken dag in dag uit met kinderen én tanden, dus weten vast ook nog wat fijne adviezen en trucjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen beschrijven simpele dingen

Als je een wind laat, zingt je achterste. En hoe noem je je pols? Gewoon, een hand-enkel. Kinderen zijn een ster in het omschrijven van dingen. We zetten een aantal grappige voorbeelden van Bored Panda voor je op een rij.
 

1. Vampiervlieg

kinderen-beschrijven-simpele-dingen
 
 

2. Verhaal in je oog
kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

3. Strijdlustige eenhoorn

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

Lees ook:
Hilarisch: deze kinderen denken dat ze een goede verstopplaats hebben gevonden >


 

 

4. Geen gieren, maar heksen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

5. Gras op je gezicht

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

6. Een zieke brandweerauto

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

7. Feesthond

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

8. In je broek zingen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

9. Koude verwarming

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

10. Handenkels

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind wil niet naar school
Beeld: Unsplash

Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig 'Mama, ik wil écht niet!' Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?

Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig 'schoolziek' is. Hoe pak je dat aan?

 

Wat is de reden?

Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend ('Je hebt niets te willen, je móet naar school!'), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is. 

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Dit kun je eraan doen

Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: 'Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo'n mooie tekening hebt gemaakt.' Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.

 

Hulp inschakelen

Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >