tandenpoetsen zonder gedoe
Beeld: Unsplash

Heb je elke ochtend en avond de poppen aan het dansen in de badkamer tijdens het tandenpoetsen? Geen nood, er zijn trucjes om heibel rondom de tandenborstel te voorkomen. Zó wordt het poetsen weer leuk.

 1. Kies samen een tandenborstel uit.
  De meeste kinderen vinden het heel fijn als ze een gevoel van controle hebben. En da’s eigenlijk best logisch, zelf vind je het ook niet fijn als álles voor jou bepaald wordt. Dus geef je kind enigszins de touwtjes in handen door bijvoorbeeld samen een mooie tandenborstel uit te zoeken. En doe er dan meteen van die vrolijke Woezel en Pip-tandpasta bij.
   
 2. Onderhandel
  Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde aanpak, maar onderhandelen kan ook wonderen doen om het poetsen makkelijker te laten verlopen. Zo kan je ’s avonds voor het slapengaan een als ruilmiddel een extra verhaaltje voorlezen als er goed en zonder te zeuren gepoetst wordt. Kwestie van goed aanvoelen waar jouw kind echt blij van wordt, en toeslaan…
   
 3. Doe het samen
  Een goed voorbeeld doet volgen. Ga naast je kind voor de spiegel staan en poets samen jullie tanden. Zo laat je zien dat tandverzorging iets heel normaals is en niets om bang voor te zijn.
   
 4. Maak het grappig en herkenbaar
  Een ritueeltje kan altijd helpen. Zo neemt Kek Mama’s Anne haar peuter altijd op schoot in de schommelstoel. Terwijl ze de tandjes van haar dochter poetst, noemt ze op wat zij die dag allemaal gegeten heeft: ‘O, ik zie nog een stukje Liga! En een boterham met kaas. En je hebt ook nog een koekje op, snoepkont!’ Haar dochter vindt dit reuze lollig en noemt zelf dingen op die Anne alweer vergeten was.
   
 5. Zing een liedje
  Als je tijdens het poetsen elke dag dezelfde liedjes zingt, is het voor kind herkenbaar wanneer het poetsen begint en weer stopt. Het geeft een houvast, als het ware. Dus hup, zing uit volle borst ‘De wielen van de bus’ of ‘In de maneschijn’. Baat het niet… Juist.
   
 6. Poets elektrisch
  De adviezen over wanneer je mag beginnen met elektrisch poetsen verschillen. Kek Mama-redacteur Anne begon ermee toen haar dochter twee jaar was en vanaf dat moment ging het aanzienlijk beter. Bovendien maakt een elektrische tandenborstel veel meer bewegingen dan een gewone tandenborstel. Pikt jouw kind maar een halve minuut poetsen, dan kan je die tijd beter zo efficiënt mogelijk gebruiken, niet? Overleg even met de tandarts wanneer je hier het beste mee kunt beginnen. Sowieso is slim om de professionals om tips te vragen. Zij werken dag in dag uit met kinderen én tanden, dus weten vast ook nog wat fijne adviezen en trucjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >