Gezellig samen slapen met je kind, dicht tegen jou of je partner aan. Veel ouders vinden het héérlijk. En wat blijkt? Samen slapen met je kind is hartstikke goed voor je. Dit is waarom.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland slapen kindjes vaak in hun eigen kamer, maar dat is niet overal ter wereld de gang van zaken. Sommige ouders vinden het fijn om één groot bed te delen met hun kroost of hun baby in een co-sleeper te leggen. En gelijk hebben ze. Samen slapen met je kind heeft namelijk een hoop voordelen.
Lees verder onder de advertentie
Samen slapen: voordelen voor je kind
Het ‘gelukshormoon’ oxytocine stijgt, waardoor je kind zich veilig en geliefd voelt
Door ditzelfde hormoon daalt verlatingsangst
Samen slapen zorgt voor een betere band
Je kind slaapt makkelijker in door jouw aanwezigheid
Je baby dichtbij hebben (let op: niet in hetzelfde bed, maar in een wiegje of co-sleeper), verkleint de kans op wiegendood. Je bent immers in de buurt.
Je kind slaapt beter door het geborgen gevoel, wat betekent: minder gebroken nachten voor jou
Samen slapen: voordelen voor jou
Je hoeft je bed niet uit als er wat met je kind is, want je kind is altijd dichtbij
Je leert je kind nog beter kennen, waardoor je beter weet wat je kunt doen als ze bijvoorbeeld een nachtmerrie hebben. Hier kun je sneller op anticiperen.
Vaak word je niet eens wakker als je kind wakker wordt, omdat je kind door jouw aanwezigheid sneller in slaap valt
Tot slot is het natuurlijk ook hartstikke gezellig om samen te slapen
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.