Ah, daar is ‘ie dan: de lente! De dagen worden langer, de zon schijnt weer volop en we kunnen eindelijk onze winterjassen naar achteren schuiven. Heerlijk, toch? Nou, niet voor je oren. Want die kunnen wel eens last krijgen van wat wij noemen: lente-oren.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed, zelfs je oren kunnen rebels worden in dit seizoen. Wij vertellen je alles over lente-oren. Waar het vandaan komt en vooral en wat je eraan kunt doen.
Wat zijn lente-oren?
Lente-oren, ook wel bekend als ‘juvenile spring eruption‘ in de medische wereld (klinkt chique, hè?), zijn het resultaat van een soort allergische reactie op die felle lentezon. Je raadt het al, het is een soort oor-opstand. Je kunt last krijgen van kleine blaasjes en bultjes op de rand van je oorschelpen, en dat allemaal dankzij de zon. En weet je wat het ironische is? Zelfs als de zon nog niet eens zo fel is (ja, zelfs bij een UV-index van 2 of 3), kunnen die lente-oren toch de kop opsteken. Vooral bij jonge kinderen, omdat hun huidjes nu eenmaal wat gevoeliger zijn.
Deze lente-ellende lijkt vooral jongens te treffen. Zou het komen door die stoere, korte kapsels? Meisjes hebben namelijk meestal hun lange lokken om hun oren te beschermen tegen die zonnestralen. De klachten van lente-oren, zoals jeuk, verschijnen als bij toverslag binnen een dag na te lang in het zonnetje te hebben gezeten. En geloof ons, jeukende oren, dat is nou niet bepaald een feestje.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je doen tegen lente-oren?
Oké, je kind heeft dus last van die lente-oren, maar gelukkig is er meestal geen speciale behandeling nodig. Gewoon wat vet (bijvoorbeeld shea boter) op die oren smeren en geduld hebben. Na een paar weken verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Gelukkig maar, want niemand wil rondlopen met jeukende bultjes op z’n oren. Als de jeuk echt te erg wordt en je kind de oren bijna van zijn hoofd krabt, dan is een bezoekje aan de huisarts wel verstandig.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus als je weet dat jouw kind gevoelig is voor die lente-ellende, smeer die oorschelpen dan goed in met een flinke laag zonnebrandcrème, het liefst factor 30 of hoger. En zo’n schattig zonnehoedje erbij geeft nog wat extra bescherming. Ook een ideetje: laat het haar van je kind eens wat langer groeien, dat beschermt ook mooi de oren. En ja, die eerste zonnestralen zijn verleidelijk, maar laat je kinderen niet meteen de hele dag buitenspelen als ze maandenlang binnen hebben gezeten. Geleidelijk aan wennen aan de zon, dat is het devies.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).