Tampons zijn onmisbaar voor de meeste vrouwen. Uit recent onderzoek is gebleken dat er giftige metalen zoals lood, cadmium en zelfs arseen in tampons aanwezig kunnen zijn. Yikes! Wat betekent dit voor ons als vrouwen?
Lees verder onder de advertentie
Giftige metalen in je tampons
Het nieuws kwam naar buiten door Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Berkeley en Columbia, die ontdekten dat er zware metalen in tampons te vinden zijn. Niet alleen een beetje ijzer of zink, maar ook écht schadelijke stoffen zoals lood en arseen. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft daarom aangekondigd dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de mogelijke risico’s voor vrouwen die tampons gebruiken. Een geruststelling? Nog niet helemaal.
Lees verder onder de advertentie
Wat weten we al?
Een eerder onderzoek toonde alleen aan dat de metalen in de tampons zitten, maar er werd niet gekeken naar of die metalen ook echt vrijkomen wanneer de tampons gebruikt worden. En nog belangrijker: wat gebeurt er als die metalen vrijkomen? Worden ze opgenomen door je lichaam via het vaginale slijmvlies en komen ze zo in je bloedbaan terecht? Precies dat wil de FDA nu verder uitzoeken met een onafhankelijk onderzoek.
Bij dit onderzoek werden dertig tampons van veertien verschillende merken getest. De tampons kwamen van grote winkels en online retailers in de VS, het VK en Griekenland. De onderzoekers wisten zelf niet van welk merk de tampons waren, dus het onderzoek was volledig geblindeerd – wel zo eerlijk.
Lees verder onder de advertentie
Ze testten op maar liefst zestien verschillende zware metalen, waaronder lood, arseen, kwik en cadmium. En wat bleek? In alle tampons werden metalen gevonden, maar vooral lood, cadmium en arseen kwamen in hogere concentraties voor. En nu is dus de grote vraag: is dit gevaarlijk voor ons, en zo ja, hoe gevaarlijk?
Wat nu?
Op dit moment is nog onbekend of deze metalen ook daadwerkelijk vrijkomen en opgenomen worden door ons lichaam tijdens het gebruik van tampons. Hopelijk biedt het vervolgonderzoek snel meer duidelijkheid, zodat we weer met een gerust hart tampons kunnen gebruiken. Tot die tijd: misschien tijd voor een alternatief?
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.