Laten we even serieus worden over een onderwerp dat nogal wat gewicht in de schaal legt: Foetaal Alcoholsyndroom (FAS).
Lees verder onder de advertentie
FAS is een hersenaandoening die ontstaat door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind. Hier leggen we uit waarom je, als je een kleintje verwacht of overweegt te krijgen, die alcohol beter helemaal links kunt laten liggen.
Foetaal Alcoholsyndroom, oftewel FAS, ontstaat wanneer een ongeboren baby wordt blootgesteld aan alcohol via de moeder. Ja, dat betekent: die gezellige wijntjes of dat biertje tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor je kindje. Alcohol komt direct in het bloed van je baby terecht, en omdat de kleine nog volop in ontwikkeling is, kan het zijn hersenen flink beschadigen. De gevolgen kunnen variëren van problemen met groeien, bewegen en gedrag, tot een verhoogd risico op leer- en ontwikkelingsstoornissen. Helaas is er geen genezing voor FAS, dus voorkomen is absoluut beter dan genezen.
FAS valt onder de bredere term Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FASD), die verschillende aandoeningen omvat die door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Kinderen met Foetaal Alcoholsyndroom kunnen verschillende fysieke kenmerken vertonen, zoals een kleiner hoofdje dan gemiddeld, een plat neusgootje, een dunne bovenlip en een smalle oogspleet. Daarnaast kunnen er problemen zijn met zuigen, drinken, kauwen en later met lopen, zitten, praten en leren.
Lees verder onder de advertentie
Bij oudere kinderen en volwassenen kunnen de problemen verder gaan dan alleen de fysieke kenmerken. Gedragsproblemen, leerstoornissen en problemen met emotionele regulatie zijn ook mogelijk. FAS kan gevolgen hebben op alle gebieden van het leven van een kind, van problemen met leren en sociaal functioneren tot uitdagingen op het werk en in het dagelijks leven. Het kan leiden tot een grotere kans op mentale gezondheidsproblemen en verslavingen, en dagelijkse activiteiten kunnen moeilijker worden.
In de kern komt het erop neer dat Foetaal Alcoholsyndroom een ernstige aandoening is die voorkomen kan worden door helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het is simpel: het is niet precies te zeggen hoeveel alcohol tot FAS kan leiden, maar er is geen veilige hoeveelheid. Dus, als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, is het allerbeste advies: helemaal geen alcohol drinken. Dit voorkomt niet alleen de risico’s van FAS, maar zorgt er ook voor dat je kindje de beste start krijgt die mogelijk is.
Een kleine opoffering voor de gezondheid en het welzijn van je toekomstige kind is dus absoluut de moeite waard. Dus, als je een kleintje verwacht, houd die glazen op de plank en focus je op de gezondheid van je baby.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.