Voor veel mensen roept de zomervakantie beelden op van zorgeloze dagen, uitstapjes naar het strand en etentjes in de achtertuin. Voor werkende ouders geldt vaak juist het tegenovergestelde: het seizoen voelt allesbehalve ontspannen. Scholen zijn dicht, vaste ritmes verdwijnen en ondertussen hangt de druk boven je hoofd om ‘perfecte zomerherinneringen’ te maken.
Lees verder onder de advertentie
Onder deze gevoelens ligt een duidelijke neurologische verklaring waarom de zomer zo overweldigend kan lijken en gelukkig bestaan er manieren om die belasting te verlichten, weet neurowetenschapper Amy Brann. Stress koppelen we meestal aan dingen als werkdruk, geldzorgen of nachtelijke e-mails. Maar onze hersenen reageren niet alleen op grote stressmomenten. Ze reageren vooral op verandering. En de zomer zit er vól mee.
Lees verder onder de advertentie
Voorspelbaarheid
Onze hersenen hebben een voorkeur voor structuur. De prefrontale cortex – het deel dat je helpt plannen, problemen oplossen en emoties in toom houden – werkt het beste op vaste routines. Zodra de schoolvakantie begint en agenda’s overhoop gaan, moeten je hersenen veel meer moeite doen om orde te scheppen. Die extra belasting kost enorm veel energie.
Lees verder onder de advertentie
Amygdala
Uit het onderzoek blijkt dat ouders die het gevoel hebben dat ze niet aan verwachtingen voldoen – of dat nu gaat om werk, opvoeding of het gevoel dat ze de zomer ‘magisch’ moeten maken – dat als een bedreiging ervaren. De amygdala, het angstcentrum in je brein, slaat dan alarm. Dat leidt tot stress en maakt het lastiger om je te concentreren en dingen te onthouden. Combineer dit met de perfecte plaatjes op social media en de schuld–stresslus wordt nog strakker.
Lees verder onder de advertentie
5 manieren om zomerburn-out te vermijden
Gelukkig zijn er manieren om jezelf niet helemaal uit te putten. We zetten de tips op een rij.
1. Verlaag de lat (en je cortisolniveau)
Je hersenen maken geen onderscheid tussen een wild dier dat je achterna zit of een agenda die overloopt. Door je planning eenvoudiger te maken – bijvoorbeeld door elke week één afspraak te schrappen – geef je je zenuwstelsel een belangrijk signaal, namelijk dat je veilig bent.
2. Rituelen geven houvast
Zelfs in drukke tijden geven dagelijkse gewoontes een gevoel van controle. Denk aan samen ontbijten, een korte wandeling na het avondeten of een schermvrije periode voor het slapengaan. Zulke rituelen bieden stabiliteit voor de prefrontale cortex en helpen emoties beter te reguleren.
Minder keuzes op het moment zelf betekent meer rust in je hoofd. Plan bijvoorbeeld op zondag alvast de lunches, maak een vast schema voor kinderactiviteiten of leg kleding vooruit klaar. Zo houd je mentale energie over voor belangrijkere zaken.
4. Beweging verandert je brein
Lichaamsbeweging zorgt voor een boost aan endorfine en verlaagt cortisol. Dat helpt je brein direct om te ontspannen. Een flinke workout hoeft niet: een kwartiertje wandelen met de kinderen of even rekken terwijl zij een film kijken doet al wonderen.
5. Benoem wat je voelt
Een van de snelste manieren om je brein tot rust te brengen, is gevoelens onder woorden brengen. Door hardop te erkennen: “Ik voel me overweldigd,” activeer je de prefrontale cortex en kalmeer je de amygdala.
Na vier uur vliegen, drie huilbuien, twee verdwenen speentjes en een ongelukje van je peuter sta je eindelijk bij de bagageband. Iedereen loopt met koffers richting de zon, behalve jij. Die mooie, net nieuwe koffer met je zomerjurkjes is kwijt. Foetsie. Wat te doen? Je leest het hier.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.