Hoera, er is een baby geboren! Tijd voor feest en… beschuit met muisjes. Want zeg nou zelf, geen kraambezoek is compleet zonder die knapperige roze of blauwe suikerbolletjes. Maar waar komt deze traditie vandaan en heeft het misschien een betekenis? Spoiler alert: ja, en het is nog best interessant ook.
Lees verder onder de advertentie
Om de oorsprong van deze zoete traditie te begrijpen, moeten we even terug in de tijd. Helemaal naar de 17e eeuw, toen kraamvrouwen na de bevalling een speciaal ‘dieet’ kregen om weer op krachten te komen. Een van die herstellende hapjes? Beschuit met suiker en anijszaadjes.
Betere melkproductie door anijszaad
Waarom juist anijs? Nou, anijs stond bekend als een wondermiddel. Men geloofde dat het hielp bij de melkproductie en de spijsvertering van de baby. ”Alternatieven voor moedermelk waren er nog nauwelijks”, vertelt Inneke Strouken tegen het AD, die 32 jaar werktte bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. “Koemelk is te zwaar voor de baby. Als de melk niet op gang kwam, moest er een andere vrouw worden gezocht om het kind bij aan te leggen.”
Lees verder onder de advertentie
Of anijszaad écht de melkproductie stimuleert bij de moeder, is niet helemaal duidelijk. Daarnaast dachten onze voorouders dat anijs ook beschermde tegen boze geesten. Dubbele winst!
In de 18e eeuw veranderde de functie van anijszaadjes: niet langer alleen voor moeders, maar ook voor kraambezoek. En toen kwam de echte doorbraak: in 1938, bij de geboorte van prinses Beatrix, zette muisjesfabrikant De Ruijter zichzelf geniaal op de kaart door een reusachtig blik oranje geboortemuisjes naar Paleis Soestdijk te sturen. En sindsdien eet heel Nederland vrolijk mee.
Lees verder onder de advertentie
Meer dan een traditie
Beschuit met muisjes is dus veel meer dan een eenvoudig kraamhapje. Het is een eeuwenoud symbool van nieuw leven en bescherming. Dus de volgende keer dat je een beschuitje met roze of blauwe muisjes krijgt voorgeschoteld, weet je dat je niet alleen een stukje geschiedenis eet, maar ook een oer-Hollandse traditie.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…