Hoera, er is een baby geboren! Tijd voor feest en… beschuit met muisjes. Want zeg nou zelf, geen kraambezoek is compleet zonder die knapperige roze of blauwe suikerbolletjes. Maar waar komt deze traditie vandaan en heeft het misschien een betekenis? Spoiler alert: ja, en het is nog best interessant ook.
Lees verder onder de advertentie
Om de oorsprong van deze zoete traditie te begrijpen, moeten we even terug in de tijd. Helemaal naar de 17e eeuw, toen kraamvrouwen na de bevalling een speciaal ‘dieet’ kregen om weer op krachten te komen. Een van die herstellende hapjes? Beschuit met suiker en anijszaadjes.
Betere melkproductie door anijszaad
Waarom juist anijs? Nou, anijs stond bekend als een wondermiddel. Men geloofde dat het hielp bij de melkproductie en de spijsvertering van de baby. ”Alternatieven voor moedermelk waren er nog nauwelijks”, vertelt Inneke Strouken tegen het AD, die 32 jaar werktte bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. “Koemelk is te zwaar voor de baby. Als de melk niet op gang kwam, moest er een andere vrouw worden gezocht om het kind bij aan te leggen.”
Lees verder onder de advertentie
Of anijszaad écht de melkproductie stimuleert bij de moeder, is niet helemaal duidelijk. Daarnaast dachten onze voorouders dat anijs ook beschermde tegen boze geesten. Dubbele winst!
In de 18e eeuw veranderde de functie van anijszaadjes: niet langer alleen voor moeders, maar ook voor kraambezoek. En toen kwam de echte doorbraak: in 1938, bij de geboorte van prinses Beatrix, zette muisjesfabrikant De Ruijter zichzelf geniaal op de kaart door een reusachtig blik oranje geboortemuisjes naar Paleis Soestdijk te sturen. En sindsdien eet heel Nederland vrolijk mee.
Lees verder onder de advertentie
Meer dan een traditie
Beschuit met muisjes is dus veel meer dan een eenvoudig kraamhapje. Het is een eeuwenoud symbool van nieuw leven en bescherming. Dus de volgende keer dat je een beschuitje met roze of blauwe muisjes krijgt voorgeschoteld, weet je dat je niet alleen een stukje geschiedenis eet, maar ook een oer-Hollandse traditie.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.