Sara's editorial: relatie advies

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: relatie-adviezen.
 

‘Heb jij wel door hoe vaak jij iets negatiefs over mij zegt?’ Het is zomer en het is thuis nou niet dat je zegt: gezellig. Vanwege drukke dagen en gebroken nachten zijn we blijven steken in overleven en overleggen. En verval ik inderdaad een paar keer per dag in geklaag als ‘De lepels staan omgekeerd in de vaatwasser’ (ja, dat soort dingen zei ik echt).

Lachen kunnen we nog wel, maar veel te weinig met elkaar. Terwijl die humor ons nou juist – of het om horrorverbouwingen of flesweigerende baby’s ging – voor diverse afgronden heeft weggesleept.

Vaak heb ik die maanden gedacht aan de relatietherapeut die ik interviewde toen ik doorwaakte nachten alleen nog kende van uitgaan tot je erbij neerviel. Die zei: ‘Vijfentachtig procent van de stellen in mijn praktijk zijn ouders met kinderen onder de vijf jaar.’ Dus: het is gewoon moeilijk.

De humor kwam terug. Omdat Toon na anderhalf jaar eindelijk doorsliep. (Slaapgebrek is een niet te onderschatten saboteur, halleluja.) Omdat we echt gingen luisteren naar wat de ander wilde. Omdat we meer naar elkaar en minder naar de laptop keken. Omdat ik pas echt klaagde als ik dat een dag later nog de moeite waard vond (99% valt dan af, heel verfrissend). En dat Mark me nog elke dag kan verrassen met hoe hij naar de wereld kijkt – dat helpt ook.

Nog steeds vreet ik alles wat met relatie-adviezen te maken heeft. Dus toen ik de kans zag om voor Kek Mama (en een beetje voor mezelf, eerlijk is eerlijk) een expert te interviewen die ik urenlang kon uithoren over eeuwig samen gelukkig zijn, óók als je in het kindergedruis zit, greep ik die. En man, wat is ze goed. Mark en ik zijn alvast begonnen met haar stappenplan en het werkt als een dolle. Al werd stap 1 – zestien seconden kussen en knuffelen – vanochtend nog onderbroken door twee jongetjes die elkaar de koppen insloegen om een tol.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >