Sara’s editorial: relatie-adviezen

22.04.2016 10:21
Sara's editorial: relatie advies

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: relatie-adviezen.
 

‘Heb jij wel door hoe vaak jij iets negatiefs over mij zegt?’ Het is zomer en het is thuis nou niet dat je zegt: gezellig. Vanwege drukke dagen en gebroken nachten zijn we blijven steken in overleven en overleggen. En verval ik inderdaad een paar keer per dag in geklaag als ‘De lepels staan omgekeerd in de vaatwasser’ (ja, dat soort dingen zei ik echt).

Lachen kunnen we nog wel, maar veel te weinig met elkaar. Terwijl die humor ons nou juist – of het om horrorverbouwingen of flesweigerende baby’s ging – voor diverse afgronden heeft weggesleept.

Vaak heb ik die maanden gedacht aan de relatietherapeut die ik interviewde toen ik doorwaakte nachten alleen nog kende van uitgaan tot je erbij neerviel. Die zei: ‘Vijfentachtig procent van de stellen in mijn praktijk zijn ouders met kinderen onder de vijf jaar.’ Dus: het is gewoon moeilijk.

De humor kwam terug. Omdat Toon na anderhalf jaar eindelijk doorsliep. (Slaapgebrek is een niet te onderschatten saboteur, halleluja.) Omdat we echt gingen luisteren naar wat de ander wilde. Omdat we meer naar elkaar en minder naar de laptop keken. Omdat ik pas echt klaagde als ik dat een dag later nog de moeite waard vond (99% valt dan af, heel verfrissend). En dat Mark me nog elke dag kan verrassen met hoe hij naar de wereld kijkt – dat helpt ook.

Nog steeds vreet ik alles wat met relatie-adviezen te maken heeft. Dus toen ik de kans zag om voor Kek Mama (en een beetje voor mezelf, eerlijk is eerlijk) een expert te interviewen die ik urenlang kon uithoren over eeuwig samen gelukkig zijn, óók als je in het kindergedruis zit, greep ik die. En man, wat is ze goed. Mark en ik zijn alvast begonnen met haar stappenplan en het werkt als een dolle. Al werd stap 1 – zestien seconden kussen en knuffelen – vanochtend nog onderbroken door twee jongetjes die elkaar de koppen insloegen om een tol.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).