Sara's editorial: relatie advies

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: relatie-adviezen.
 

‘Heb jij wel door hoe vaak jij iets negatiefs over mij zegt?’ Het is zomer en het is thuis nou niet dat je zegt: gezellig. Vanwege drukke dagen en gebroken nachten zijn we blijven steken in overleven en overleggen. En verval ik inderdaad een paar keer per dag in geklaag als ‘De lepels staan omgekeerd in de vaatwasser’ (ja, dat soort dingen zei ik echt).

Lachen kunnen we nog wel, maar veel te weinig met elkaar. Terwijl die humor ons nou juist – of het om horrorverbouwingen of flesweigerende baby’s ging – voor diverse afgronden heeft weggesleept.

More content below the advertising

Vaak heb ik die maanden gedacht aan de relatietherapeut die ik interviewde toen ik doorwaakte nachten alleen nog kende van uitgaan tot je erbij neerviel. Die zei: ‘Vijfentachtig procent van de stellen in mijn praktijk zijn ouders met kinderen onder de vijf jaar.’ Dus: het is gewoon moeilijk.

De humor kwam terug. Omdat Toon na anderhalf jaar eindelijk doorsliep. (Slaapgebrek is een niet te onderschatten saboteur, halleluja.) Omdat we echt gingen luisteren naar wat de ander wilde. Omdat we meer naar elkaar en minder naar de laptop keken. Omdat ik pas echt klaagde als ik dat een dag later nog de moeite waard vond (99% valt dan af, heel verfrissend). En dat Mark me nog elke dag kan verrassen met hoe hij naar de wereld kijkt – dat helpt ook.

Nog steeds vreet ik alles wat met relatie-adviezen te maken heeft. Dus toen ik de kans zag om voor Kek Mama (en een beetje voor mezelf, eerlijk is eerlijk) een expert te interviewen die ik urenlang kon uithoren over eeuwig samen gelukkig zijn, óók als je in het kindergedruis zit, greep ik die. En man, wat is ze goed. Mark en ik zijn alvast begonnen met haar stappenplan en het werkt als een dolle. Al werd stap 1 – zestien seconden kussen en knuffelen – vanochtend nog onderbroken door twee jongetjes die elkaar de koppen insloegen om een tol.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

More content below the advertising

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

More content below the advertising

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >