Sara's editorial: relatie advies

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: relatie-adviezen.
 

‘Heb jij wel door hoe vaak jij iets negatiefs over mij zegt?’ Het is zomer en het is thuis nou niet dat je zegt: gezellig. Vanwege drukke dagen en gebroken nachten zijn we blijven steken in overleven en overleggen. En verval ik inderdaad een paar keer per dag in geklaag als ‘De lepels staan omgekeerd in de vaatwasser’ (ja, dat soort dingen zei ik echt).

Lachen kunnen we nog wel, maar veel te weinig met elkaar. Terwijl die humor ons nou juist – of het om horrorverbouwingen of flesweigerende baby’s ging – voor diverse afgronden heeft weggesleept.

Vaak heb ik die maanden gedacht aan de relatietherapeut die ik interviewde toen ik doorwaakte nachten alleen nog kende van uitgaan tot je erbij neerviel. Die zei: ‘Vijfentachtig procent van de stellen in mijn praktijk zijn ouders met kinderen onder de vijf jaar.’ Dus: het is gewoon moeilijk.

De humor kwam terug. Omdat Toon na anderhalf jaar eindelijk doorsliep. (Slaapgebrek is een niet te onderschatten saboteur, halleluja.) Omdat we echt gingen luisteren naar wat de ander wilde. Omdat we meer naar elkaar en minder naar de laptop keken. Omdat ik pas echt klaagde als ik dat een dag later nog de moeite waard vond (99% valt dan af, heel verfrissend). En dat Mark me nog elke dag kan verrassen met hoe hij naar de wereld kijkt – dat helpt ook.

Nog steeds vreet ik alles wat met relatie-adviezen te maken heeft. Dus toen ik de kans zag om voor Kek Mama (en een beetje voor mezelf, eerlijk is eerlijk) een expert te interviewen die ik urenlang kon uithoren over eeuwig samen gelukkig zijn, óók als je in het kindergedruis zit, greep ik die. En man, wat is ze goed. Mark en ik zijn alvast begonnen met haar stappenplan en het werkt als een dolle. Al werd stap 1 – zestien seconden kussen en knuffelen – vanochtend nog onderbroken door twee jongetjes die elkaar de koppen insloegen om een tol.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

ode-aan-alleenstaande-ouders

Het is vandaag de ‘Internationale dag van de alleenstaande ouder’. Het moment om al deze ouders te overladen met mooie woorden, moet blogger en moeder Katie Bingham-Smith gedacht hebben.

Op Scary Mommy deelt ze daarom een mooie ode.

 

'Ik zie jullie'

‘Ik had alle alleenstaande ouders graag een knuffel, een doos chocolade en vervolgens een dag vrij willen geven’, schrijft Katie. ‘Maar ik weet dat dat onmogelijk is. En daarom wil ik zeggen: ik zie jullie.’

 

Lees ook
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

'Schuldig'

Vervolgens benoemt ze waarom ze zoveel waardering heeft voor ouders die het alleen moeten doen: ‘Ik weet dat er momenten zijn dat het even te veel is. Momenten dat je bang bent dat je nooit meer de liefde zult vinden of je juist schuldig voelt omdat je behoefte hebt aan een partner naast je. Ik weet dat er dagen zijn dat je wenst dat er extra handen zijn die je kunnen helpen met de kinderen naar school en naar bed brengen. Of dat het pijn doet als je een gelukkig gezin op straat ziet. Maar als je dit voelt, weet dan dat het een hele kunst is om alles alleen te doen.’

 

'Sterk'

Katie vindt het mooi dat alleenstaande ouders niet voor hun relatie, maar voor zichzelf hebben gekozen. ‘Je houdt te veel van jezelf om in een slechte relatie te zitten en dat maakt je zo’n sterk persoon. En als je je weer eens uitgeput voelt omdat je moeder én vader tegelijk bent, weet dan dat je niet alleen bent. Kijk eens naar wat jij in je eentje hebt bereikt.’ Ze eindigt haar blog met een compliment: ‘Je bent geweldig. En vergeet niet om hier af en toe bij stil te staan.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen zin seks
Beeld: 123RF

Astrid (38): ‘Ik heb nooit een enorme seksdrive gehad, maar sinds de geboorte van onze tweeling, nu vier jaar geleden, is mijn zin in seks al helemaal naar een dieptepunt gedaald. Seks hangt voor mij onderaan mijn prioriteitenlijstje, na werk, kinderen en huishouden. Wat kan ik hieraan doen?’

Seksuoloog Mandy Ronda: ‘Je zin in seks verandert continu. Hormonen spelen hierbij ook een rol, net als je cyclus. Voor erotiek en spanning moet je ruimte maken, zeker in een langere relatie. Als je elkaar net kent, zorgt de spanning voor een groot deel van de aantrekkingskracht. Naarmate je elkaar langer kent, maakt dit plaats voor verbinding en vertrouwen. En als je dan ook nog eens moeder wordt, moet je al helemaal opnieuw je rol vinden.

 

Maak zelfzorg een prioriteit

Het is echt niet gek dat je seksdrive verandert, want niets blijft altijd hetzelfde. Je hoeft jezelf niet te forceren een prioriteit van seks te máken. Wel van jezelf en van intimiteit in je relatie. Dat is immers meestal toch de lijm van een liefdesrelatie. Maak van zelfzorg dus weer een prioriteit. Eerst jij, dan de kids/partner/huishouden. Net als in het vliegtuig; eerst jij je zuurstofmasker op.

Laat de zorgen van alledag los en sta jezelf toe te ontspannen. Boek eens een wellness dagje of een massage. Bingewatch je favoriete serie met een grote mok thee. Vanuit de ontspanning ontstaat weer ruimte voor genieten, erotiek en passie. Laat de eenzijdige focus op je rol als moeder los en ervaar jezelf weer als vrouw en erotisch wezen, met haar eigen verlangens en voorkeuren.’

Zie Mandyronda.com voor meer info en tips.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >