Liefde op het eerste gezicht: mythe of mogelijkheid?

30.04.2024 16:04
thuisblijfvader Beeld: Getty Images

Is liefde op het eerste gezicht echt mogelijk of slechts een romantisch idee? Bij een eerste ontmoeting kunnen onze hersenen inderdaad snel een band of aantrekkingskracht voelen, maar echte liefde, dat is volgens hen toch wat anders.

De eerste blik

Als we iemand voor het eerst zien en ons aangetrokken voelen, speelt ons brein een grote rol. Het vrijkomen van hormonen zoals oxytocine en adrenaline zorgt ervoor dat we ons gelukkig en enthousiast voelen bij de persoon. Relatietherapeut Hertens noemt dit verschijnsel liever lust of verliefdheid op het eerste gezicht. Volgens hem gaat echte liefde verder dan alleen fysieke aantrekkingskracht. Een goed fundament voor een relatie bevat meer dan dat.

Lees ook – Twijfelen aan de liefde: 6 signalen dat je relatie een APK-check nodig heeft

Hoe liefde groeit

Om verliefdheid bij die eerste blik te transformeren naar duurzame liefde, zijn er volgens Hertens meer ingrediënten nodig. Lust speelt zeker een rol, maar echte liefde bestaat uit meer elementen die je pas leert kennen naarmate je tijd met iemand doorbrengt. Denk hierbij aan aspecten zoals vertrouwen, respect, ondersteuning, en gemeenschappelijke waarden en interesses. Deze vormen de basis voor een langdurige en liefdevolle relatie.

Bron: Metronieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.