Psycholoog onthult: de 4 meest voorkomende ruzies in relaties (en nr. 1 leidt vaak tot een scheiding)

ruzie Bron: Pexels
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 3 minuten

Volgens onderzoek van psycholoog Mark Travers en een enquête onder duizend volwassenen in Amerika, zijn er vier veel voorkomende redenen waarom stellen ruzie maken. Deze vier vaste onderwerpen komen keer op keer weer terug.

Lees verder onder de advertentie

Eentje ervan, kan zelfs leiden tot een scheiding…

4x om deze redenen maken stellen het vaakst ruzie

Omdat deze vier redenen het meest voorkomen, is dat kans groot dat je jezelf er ook wel eens schuldig aan maakt. Maar hé, je bent ook maar een mens. Zelfs de gelukkigste stellen vliegen elkaar weleens in de haren. Benieuwd geworden? Dit zijn ze.

Lees verder onder de advertentie

1. Je toon of houding

Een zucht of opgetrokken wenkbrauw. Rollende ogen terwijl je vertelt waarom je boos bent. Je partner bedoelt het misschien niet zo, maar bij jou kan dit een trigger zijn. En andersom ook natuurlijk. Onder zo’n bepaalde toon of houding zit vaak iets groters: frustratie, onmacht, het gevoel dat je niet gehoord wordt. Maar voor de ontvanger kan het aanvoelen als minachting en als er een reden is waarom stellen van elkaar scheiden, dan is dat het wel, zo blijkt uit onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Praat er op een rustiger moment samen over, wanneer de ruzie bekoeld is. En leg uit hoe je je voelt.

2. Lang leve familie. Of niet

Jij vindt dat je schoonmoeder zich overal mee bemoeit, je partner vindt dat je overdrijft. Het gevolg? Ruzie… Vooral als er ook nog (klein)kinderen bij betrokken zijn en het om opvoeding gaat. Dat kan flink botsen en het kan zijn dat de een zich niet gesteund of zelfs buitengesloten voelt.

De oplossing? Praten met elkaar en een team vormen met duidelijke grenzen.

3. Ruzie om het huishouden

Hadden we deze verwacht? Oh yes! Een uitpuilende wasmand, een trap vol spullen die niemand mee naar boven neemt, de vaatwasser die weer niet is uitgeruimd. Dit kan zorgen voor een beste uitbarsting, maar vaak gaat het niet om die was of troep. Meestal zit hier de ‘onzichtbare mentale last’ achter. Degene die alles regelt in huis, voelt zich vaak alleen in die zorg, want deze last wordt niet erkend.

Lees verder onder de advertentie

Wat kan je doen? Kijk naar de taakverdeling, leg het op tafel. Schrijf desnoods alles op en verdeel wie wat op zich gaat nemen. Dat hoeft niet eens per se 50/50 te zijn, maar het moet in ieder geval wel eerlijk voelen.

4. Langs elkaar heen praten

Het gesprek begint onschuldig, maar dan komen de verwijten. Veel ruzies gaan uiteindelijk niet eens meer over het onderwerp zelf, maar over hoe jullie met elkaar praten. Een kritische opmerking, een felle reactie en voor je het weet, zit je midden in een welles-nietes gesprek dat nergens toe leidt.

Lees verder onder de advertentie

Wat helpt: de vijf-secondenregel. Stop het gesprek door even een pauze in te lassen. Wanneer jullie beide rustig zijn, kunnen jullie opnieuw beginnen. Met wederzijds begrip dit keer.

Je seksdrive kwijt tijdens de tropenjaren? Dan moet je hem zoeken – (s)expert Eva vertelt je in dit artikel hoe.

Bron: cnbc.com

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken