‘Zodra mijn nieuwe vriend er is vraagt mijn zoon (6) constant mijn aandacht’

23.10.2018 12:14
Els en Do

Ik ben gescheiden, mijn ex en ik hebben co-ouderschap. Nu heb ik een nieuwe relatie, maar zodra mijn vriend in de buurt is vraagt mijn zoon (6) constant mijn aandacht en wil hij per se bij mij in bed slapen. Hoe schud ik hem van me af?

ELS & DO: Dit is een klassiek probleem. Kinderen uit eenoudergezinnen zien een nieuwe liefde al snel als een rivaal, en een ongewenste vervanger van de afwezige ouder. We kennen dan ook vele voorbeelden van vriendinnen die hetzelfde is overkomen. Zoals Els’ vriendin Joke, die al jong weduwe werd.
 

Geen seconde alleen

Toen ze een relatie met Peter kreeg, liet haar dochtertje Veronique haar geen seconde met hem alleen. Ze bleef hele nachten wakker om het verliefde stel met haar donkerbruine oogjes in het vizier te houden. Als Joke en Peter gingen slapen, slopen ze naar boven in de hoop haar niet te wekken. Meestal tevergeefs. “Ik mis papa!” snikte Veronique, terwijl ze zich in bed tussen haar moeder en dier vriend wurmde.

Do’s buurvrouw, mevrouw Huppers (93) die negen kinderen grootbracht, is verbaasd over uw vraag. Zij had geen tijd om negen tere kinderzielen te ontzien. “Als je geen zin hebt in je kind doe je toch gewoon de slaapkamerdeur op slot?” zegt ze. Maar dat gaat wel wat ver.
 

Lees ook
‘Doordeweeks is papa er altijd, ze hoeft hem dus niet vaak te missen’ >

 

Knusjes ontbijten

Joke stak er meer tijd in om haar nachtelijke privacy te heroveren. “Schatje, als je wil dat ik overdag voor jou en je broertje zorg, moet je me ’s nachts laten slapen”, zei ze tegen Veronique. “Anders ben ik te moe.” Als Veronique haar ’s nachts niet stoorde, mocht ze de volgende ochtend knusjes alleen met Joke ontbijten. Met de lekkerste croissants. Peter was zo tactvol om dan uit te slapen. Zo merkte Veronique dat er rekening werd gehouden met haar gevoelens, ook al kreeg ze haar zin niet helemaal.

Er kwam een moment dat Veronique het zielig begon te vinden dat Peter geen croissantjes kreeg. Ze inviteerde hem af en toe om mee te ontbijten. ‘Af en toe’ werd uiteindelijk ‘altijd’. Joke en Peter zijn nu al zestien jaar getrouwd en Veronique is stapelgek op haar stiefvader.

Anders dan Joke hebt u een reserve: uw ex. Als uw zoon bij zijn vader is, kunt u zich uitleven. Als hij bij u is, bevelen we u Jokes aanpak aan. Het zou mooi zijn als uw geliefde van uitslapen houdt.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >