zo tegen kinderen praten
Beeld: Pixabay

Als lerares en moeder van drie, heeft Amber Leventry zo haar vuistregels over het praten met kinderen, schrijft ze op ScaryMommy. Die leveren een ijzersterke band op, zowel met haar eigen kinderen als met haar leerlingen.

Hoe gek je soms ook wordt van het geklets; kinderen hebben een hoop zinnigs te zeggen. Als ze zich maar voor je openstellen, doordat je op het juiste niveau met ze praat, aldus Amber. Ze geeft daarom 7 tips.

 1. Spreek nooit neerbuigend. ‘Een gek stemmetje opzetten of denigrerend doen tegen een kind is net zoiets als je tante die harder praat tegen een iemand die haar taal niet spreekt’, volgens Amber. Het is nogal beledigend voor een kind wanneer je uitgaat van gebrek aan intelligentie, vindt ze. ‘Natuurlijk mag je simpele taal gebruiken en dingen uitleggen, maar praat wel tegen hem als een gelijke.’ Zoals je tegen een vriendin zou doen. ‘Goed voor zijn vocabulaire én wereldbeeld.’
   
 2. Ga fysiek op zijn niveau zitten. Wel zo handig voor het oogcontact en – minstens zo belangrijk – de connectie, vindt Amber. Letterlijk op je hurken, dus. ‘Hoe zou jij het vinden wanneer iemand altijd maar letterlijk op je neerkijkt terwijl hij met je praat?’
   
 3. Vraag hoe het kind genoemd wil worden. Moeten kinderen altijd heel hard om lachen, volgens Amber. ‘Meestal zeggen ze gewoon: “Mijn naam, natuurlijk!” Maar soms geven ze een bijnaam. Of ze verzinnen er één.’ Vervolgens gebruikt ze ook echt alleen die naam. Overigens vermijdt ze gender-gebonden benamingen; ze houdt zich liever aan een algemeen ‘kinderen’, ‘leerlingen’ of ‘vrienden’.
   
 4. Doe gek. ‘Want kinderen hebben humor en hun fantasie kent geen grenzen. Het zijn vrije denkers en het gros van hun verhalen houdt het midden tussen leugentjes en fantasie, maar dat mag je stimuleren’, vindt Amber.
   
 5. Geef dus aandacht aan de willekeurige verhalen. Zoals die keer dat een leerling haar vertelde over hoe een eend struikelde terwijl hij een pak melk uit de koelkast wilde halen, Amber er uitgebreid op in ging, en ze het meest hilarische gesprek ooit voerden. Of haar dochter, die zei: “Als ik doodga, wil ik dat op mijn grafsteen staat: Hier ligt de beste schetenlater ter wereld.” Waarop Amber antwoordde: “Maar wat nou als iemand anders dat er ook al op heeft staan?” Vecht dat maar eens uit, daarna.
   
 6. Leef je in en stel je kwetsbaar op. ‘Weet je nog hoe je zelf vroeger dacht dat niemand je begreep?’, vraagt Amber. ‘Je hoeft niet alle problemen van je kind op te lossen, of ze op jezelf te betrekken, maar door je van je kwetsbare kant te laten zien, kun je wel steun bieden.’ Help hem in kaart te brengen waarom hij zich precies zo bang of verdrietig voelt, en leg uit dat iedereen zich weleens zo voelt – ook jij.
   
 7. Speel. De allerbeste manier om echt contact te krijgen met kinderen, volgens Amber. Vertelt jouw kind niet stiekem ook het meest wanneer jullie samen Lego bouwen?

   

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders kinderen meer risico vaders
Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger - daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 - 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 - 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 - 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 - 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 - 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 - 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 - 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >