zo tegen kinderen praten
Beeld: Pixabay

Als lerares en moeder van drie, heeft Amber Leventry zo haar vuistregels over het praten met kinderen, schrijft ze op ScaryMommy. Die leveren een ijzersterke band op, zowel met haar eigen kinderen als met haar leerlingen.

Hoe gek je soms ook wordt van het geklets; kinderen hebben een hoop zinnigs te zeggen. Als ze zich maar voor je openstellen, doordat je op het juiste niveau met ze praat, aldus Amber. Ze geeft daarom 7 tips.

 1. Spreek nooit neerbuigend. ‘Een gek stemmetje opzetten of denigrerend doen tegen een kind is net zoiets als je tante die harder praat tegen een iemand die haar taal niet spreekt’, volgens Amber. Het is nogal beledigend voor een kind wanneer je uitgaat van gebrek aan intelligentie, vindt ze. ‘Natuurlijk mag je simpele taal gebruiken en dingen uitleggen, maar praat wel tegen hem als een gelijke.’ Zoals je tegen een vriendin zou doen. ‘Goed voor zijn vocabulaire én wereldbeeld.’
   
 2. Ga fysiek op zijn niveau zitten. Wel zo handig voor het oogcontact en – minstens zo belangrijk – de connectie, vindt Amber. Letterlijk op je hurken, dus. ‘Hoe zou jij het vinden wanneer iemand altijd maar letterlijk op je neerkijkt terwijl hij met je praat?’
   
 3. Vraag hoe het kind genoemd wil worden. Moeten kinderen altijd heel hard om lachen, volgens Amber. ‘Meestal zeggen ze gewoon: “Mijn naam, natuurlijk!” Maar soms geven ze een bijnaam. Of ze verzinnen er één.’ Vervolgens gebruikt ze ook echt alleen die naam. Overigens vermijdt ze gender-gebonden benamingen; ze houdt zich liever aan een algemeen ‘kinderen’, ‘leerlingen’ of ‘vrienden’.
   
 4. Doe gek. ‘Want kinderen hebben humor en hun fantasie kent geen grenzen. Het zijn vrije denkers en het gros van hun verhalen houdt het midden tussen leugentjes en fantasie, maar dat mag je stimuleren’, vindt Amber.
   
 5. Geef dus aandacht aan de willekeurige verhalen. Zoals die keer dat een leerling haar vertelde over hoe een eend struikelde terwijl hij een pak melk uit de koelkast wilde halen, Amber er uitgebreid op in ging, en ze het meest hilarische gesprek ooit voerden. Of haar dochter, die zei: “Als ik doodga, wil ik dat op mijn grafsteen staat: Hier ligt de beste schetenlater ter wereld.” Waarop Amber antwoordde: “Maar wat nou als iemand anders dat er ook al op heeft staan?” Vecht dat maar eens uit, daarna.
   
 6. Leef je in en stel je kwetsbaar op. ‘Weet je nog hoe je zelf vroeger dacht dat niemand je begreep?’, vraagt Amber. ‘Je hoeft niet alle problemen van je kind op te lossen, of ze op jezelf te betrekken, maar door je van je kwetsbare kant te laten zien, kun je wel steun bieden.’ Help hem in kaart te brengen waarom hij zich precies zo bang of verdrietig voelt, en leg uit dat iedereen zich weleens zo voelt – ook jij.
   
 7. Speel. De allerbeste manier om echt contact te krijgen met kinderen, volgens Amber. Vertelt jouw kind niet stiekem ook het meest wanneer jullie samen Lego bouwen?

   

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >