Zo leer je je kind goed en veilig fietsen

25.10.2018 07:55
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Is je kind klaar met de zijwieltjes en wil hij zelfstandig gaan fietsen? Dat juich je natuurlijk van harte toe. Maar hoe leer je je kind veilig te fietsen? Wij geven je een aantal fijne tips.

Vanaf welke leeftijd?

Zodra je kind het fietsen met zijwieltjes helemaal onder de knie heeft, kan hij het gaan proberen zonder zijwieltjes. Het ene kind doet dit al als hij vier jaar is, de ander waagt pas een eerste poging op zijn zevende. Gemiddeld leert een kind rond zijn vijfde jaar zonder zijwielen te fietsen. Hoelang duurt het voor je kind zelfstandig kan fietsen? Ook dat verschilt per persoon. De één fietst na een paar keer oefenen al zonder problemen weg, bij de ander duurt het langer.

Hoe leer je je kind fietsen?

Geeft je kind aan dat hij een poging wil wagen, dan is het belangrijk om als ouder veel geduld te hebben. Het werkt averechts als je je kind gaat opjagen of laat merken dat het lang duurt voordat je vooruitgang ziet. Blijf rustig en laat je kind veel oefenen en ook fouten maken – daar leert hij van. Oefen op een rustige weg of bijvoorbeeld in het park.
Vooral in het begin is het verstandig om je kind te helpen: bind een lange sjaal om het middel van je kind en houd die vast zodra je kind gaat fietsen. Ook kun je een stok – ook wel balanstrainer genoemd – aan de bagagedrager bevestigen. Houd het hulpmiddel goed vast, zodat je kind zich veilig voelt en durft te gaan fietsen. Hij bouwt dan een goed evenwichtsgevoel en zelfvertrouwen op. Gaat het goed, laat je kind dan langzaam van je af fietsen en ontdekken wat hij zonder jouw hulp kan. Zorg er voor dat je kind niet naar de trappers of het stuur kijkt, maar goed naar voren. En leer hem natuurlijk op tijd te remmen en te stoppen. Is het na een tijdje gelukt? Dan ga je er natuurlijk lekker met het hele gezin op uit. Ons land kent namelijk heel veel leuke kindvriendelijke fietsroutes.

 

Lees ook:
Veilig Verkeer Nederland waarschuwt: schoolkinderen fietsen te weinig >

Op welke fiets?

Kinderen die op jonge leeftijd al een loopfiets hebben gehad, kunnen vaak vrij vlot op weg met een gewone eerste fiets. Dit komt omdat ze al een beetje gewend zijn aan het sturen en het bewaren van hun evenwicht. Ga je een ‘echte’ fiets voor je kind kopen, let er dan op dat deze niet te groot is. Als je kind voor het eerst zelfstandig gaat fietsen is het belangrijk dat zijn voeten bij de grond kunnen. Wij hebben alvast voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kinderfiets. Ook is het voor de veiligheid van je kind verstandig om een fietshelm te kopen. Een helm is in Nederland niet verplicht, maar het helpt wel om eventueel leed te voorkomen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >