kindvriendelijke-fietsroutes

Heerlijk briesje en de zon op je knikker: wat is fietsen met mooi weer toch fijn. Reden genoeg om dit lijstje kindvriendelijke fietsroutes door te nemen.

Ze zijn niet te lang, gemakkelijk vol te houden en je fietst door prachtige natuur. Ideaal.
 

Door het Corverbos (12 km)


Deze route is lekker kort waardoor-ie voor kleine kinderen goed vol te houden is. Onderweg kom je leuke stopplaatsen tegen, waaronder het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Gravenland met flink speelbos. Ook fiets je langs -tig verschillende plekken waar jullie je picknickkleed uit kunnen gooien, en wie weet kom je nog een hert of ree tegen. Doordat de route (voor een groot gedeelte) door het bos loopt, is deze minder geschikt voor mensen met een bolderkar.
Startpunt: Hilversum


Lees ook
Zo bescherm je jouw kind tegen de zon >

 

Hans en Grietje (26 km)


Tijdens deze route door Gelderland kom je zoveel leuks tegen dat je bijna vergeet om te trappen. Je rijdt langs Jeugddorp de Glind waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Ook kom je (altijd goed) langs een pannenkoekenhuis. Maar neem je je eigen happen mee? Dan zijn er ook speeltuinen, picknicktafels en -plekken in overvloed. Fiets je flink door, dan duurt de tocht zo'n anderhalf uur. Maar dan mis je wel de bijzondere plekjes.
Startpunt: Barneveld

 

Langs speeltuinen en picknickweiden (17 km)


Ook tijdens de route 'Kinderplezier' fiets je langs talloze speeltuinen en picknickweiden. Maar er is nog iets extra's: een breed stuk strand met zwemwater. Ideaal om te lunchen en om (als het weer het toelaat) een duik te nemen. Voor oudere kinderen, en voor jezelf, is de Bataviawerf interessant. Hier worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd.
Startpunt: Lelystad

 

Sallandse Heuvelrug (22 km)


Ook deze route is helemaal uitgestippeld voor kinderen. Je komt langs een camping met overdekte speeltuin, een natuurmuseum, kinderboerderij, bakkerij en om het helemaal af te maken fiets je ook nog langs Avonturenpark Hellendoorn: ondanks dat het geen ellenlange tocht is, ben je er vast wel een dag aan kwijt.
Startpunt: Nijverdal

 

Dierenroute door Rotterdam (17 km)

Dieren spotten? Dan moet je in Rotterdam zijn. Tijdens deze route fiets je langs paarden, koeien, een hertenkamp, kinderboerderij en eendenvijver. Je stopt bij lekkere eetgelegenheden en kan ook nog van je fiets stappen voor een grote speeltuin met klimkasteel, glijbanen en slingerspul. 
Startpunt: Plaszoom

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >