Veilig Verkeer Nederland waarschuwt: ‘Schoolkinderen fietsen te weinig’

05.04.2018 08:33
veilig-verkeer-nederland-schoolkinderen-fietsen-te-weinig

Je zou denken dat fietsen er tijdens de opvoeding met de paplepel wordt ingegoten. Toch blijkt dat niet zo: kinderen leren steeds minder vaak hoe ze moeten fietsen, waardoor ze te weinig ervaring opdoen in het verkeer.

Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VVN).

 

Te gevaarlijk

Kinderen gaan vaak lopend naar school of worden met de auto gebracht, omdat ouders het te gevaarlijk vinden hun kind op de fiets te laten stappen. Goedbedoeld, maar volgens de verkeersorganisatie niet de juiste aanpak: kinderen zouden hierdoor in de problemen kunnen komen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en ineens wel een stuk moeten fietsen. Ook zou het gebrek aan fietservaring slecht zijn voor de ontwikkeling en gaan kinderen hierdoor minder zelfstandig de wijk uit.

 

Lees ook
5x kindvriendelijke fietsroutes >

 

Onderzoek

VVN wil weten hoe groot het probleem in Nederland precies is en start komend jaar met een grootschalig onderzoek. Is het alleen de chaos rond scholen, of zijn er ook financiële of culturele obstakels? “Het zou jammer zijn als deze traditie hierdoor zou verdwijnen”, zegt José de Jong van VVN. “Als we weten wat de oorzaak is, dan kunnen we ook een oplossing zoeken. Als gemeenten en provincies geld beschikbaar stellen, dan moeten we eerst weten waarom ze niet op de fiets gaan.”

Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >