Spelen in het bos, rennen door de duinen of voetballen in het park: nu het warmer wordt, vliegen kinderen weer massaal naar buiten. Eén maar: ook teken zijn met dit weer actief.
Lees verder onder de advertentie
Om aandacht te vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme is het deze week daarom de Week van de Teek.
Belangrijke tips
Wat kan het gevolg zijn van een tekenbeet? Wanneer moet je jezelf en je kind controleren op zo’n beestje en hoe verwijder je ‘m? Wij hebben een paar belangrijke zaken voor je op een rij gezet.
1. De mogelijke gevolgen van een beet
Het komt zelden voor, maar het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Eén op de 50 mensen wordt na een tekenbeet besmet met deze ziekte, en 1 op de 500 mensen krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme. In de meeste gevallen is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica.
Hoe herken je nu of je gebeten bent? Als er na enkele dagen tot drie maanden een ronde vlek op de huid verschijnt die groter wordt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Soms heeft die vlek de vorm van een ring, maar ook andere vormen komen voor. De vlek kan roze, rood of blauw van kleur zijn.
Lees verder onder de advertentie
3. Zo voorkom je een tekenbeet
Wees alert in de buurt van dichte begroeiing en struikgewas.
Zorg voor een tekenverwijderaar in je tas.
Controleer je lichaam (en dat van je kind) na een boswandeling, een bezoek aan het park, de duinen of de speeltuin op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.
4. Zo controleer je jezelf en je kind
Het is belangrijk dat je jezelf en je kind systematisch controleert. Bekijk de website Tekenradar.nl (of download de app) om te zien hoe je dit aan moet pakken. Ook vind je hier wat je moet doen als je gebeten bent, voorbeelden van rode vlekken, de laatste tekenmeldingen en de verwachting van tekenactiviteit.
Lees verder onder de advertentie
5. Zo verwijder je een teek
Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je besmet raakt. Teken komen zelden alleen, controleer daarom of er nog meer teken op je lijf zitten. Een teek verwijder je het beste met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt.
Lees verder onder de advertentie
Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden. Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]