Zandbak voor in de tuin kopen? Hier moet je op letten

20.07.2021 13:58
zandbak

Als er iets is waar kinderen niet snel op uitgekeken raken, is het een zandbak. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een zandbak? Een paar handige tips.

Online raak je al snel verdwaald in het enorme aanbod zandbakken. Met deze tips weet je beter wat je zoekt en is de keuze een stuk makkelijker.

Groot of klein?

Voor kinderen jonger dan drie jaar is een kleine zandbak voldoende. Zijn ze wat ouder of spelen ze graag met vriendjes? Dan kan een grotere bak geen kwaad. Wil je écht uitpakken, dan kun je ook kiezen voor een speeltoestel met ingebouwde zandbak.

Welk materiaal kies je?

Je hebt twee keuzes: een houten of plastic zandbak. Een houten zandbak is meestal wat groter, kan – met goed afgewerkt hout – altijd buiten blijven staan en heeft vaak een rand om op te zitten. Zorg dat hij niet te diep is, want dan blijft het zand na een regenbui nat en koud. Oh, en vergeet het worteldoek niet: dit voorkomt dat ongedierte, wortels en onkruid door de bodem komen. Een plastic zandbak is makkelijker te verplaatsen, goed schoon te houden en eventueel te vullen met water.

Lees ook
Dit zijn de leukste zandbakken voor in de tuin >

Waar moet de zandbak staan?

Je hebt een zandbak gekocht: leuk! Maar waar zet je ‘m neer? Kies het liefst voor een plek die ’s ochtends zon krijgt, maar ’s middags in de schaduw ligt. Zo voorkom je schimmelvorming in de zandbak, maar ook dat je kinderen lang in de volle zon zitten. Een parasol helpt natuurlijk ook.

Wat voor zand gebruik je?

Goed om te weten: je kunt niet zomaar elk soort zand gebruiken in een zandbak. Speelzand is een stuk steviger en daarom perfect om taartjes en kastelen van te bouwen.

Met of zonder deksel?

Om te voorkomen dat je zandbak binnen de kortste keren vol ongedierte of poepende katten zit, is een deksel onmisbaar. Op plastic zandbakken zit vaak een deksel, maar voor een houten variant kun je een afdekzeil gebruiken. Zorg wel dat het zand af en toe kan luchten, vanwege schimmel.

Hier vind je het leukste speelgoed voor in de zandbak

Bron: Mommytobe.nl, Go or No Go

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >