Van een houten regenboog tot een pop met een neutrale gezichtsuitdrukking: antroposofisch speelgoed is er in allerlei soorten en maten. Maar wat is het precies en waarom zou je het kopen? Wij zochten het uit.
Lees verder onder de advertentie
Een ijsjesmachine of speelgoedgarage heeft een doel: je kind duikt in een specifieke wereld en gaat daar met het speelgoed volledig in op. De uitkomst ligt vooraf grotendeels al vast. Antroposofisch speelgoed daarentegen, heeft geen doel. De bedoeling is dat je kind zelf invulling kan geven aan de betekenis ervan. Denk bijvoorbeeld aan houten blokken, een stapeltoren of de bekende regenboog van Grimm’s: je kind kan hiermee allerlei soorten vormen en bouwsels maken. Vandaag is het een brug, morgen een tunnel: het is speelgoed met een ‘open einde’.
Lees verder onder de advertentie
Waar komt de term antroposofisch vandaan?
De grondlegger van de antroposofie is de pedagoog Rudolf Steiner. In zijn filosofie leer je door het opdoen van ervaringen en inzichten hoe de wereld in elkaar zit. Steiner is ook de leider van de Vrije School, waar het belangrijk is dat ieder kind zichzelf vanuit zijn intrinsieke motivatie kan ontwikkelen.
Antroposofisch speelgoed sluit daar bij aan. Het speelt tot de verbeeldingskracht van je kind; hij gaat er zelf creatief mee aan de slag en geeft er zijn eigen invulling aan. In het buitenland heten vrije scholen Waldorf scholen. Antroposofisch speelgoed wordt daarom ook wel Waldorf speelgoed genoemd.
Antroposofisch speelgoed daagt je kind dus uit om een eigen spel te creëren. Daarin slaagt hij altijd: er is geen goed of fout. Vaak is het speelgoed niet tot in de details uitgewerkt. Zo hebben poppen niet altijd een geslacht en zie je op het hoofd van een pop of knuffel een neutrale gezichtsuitdrukking. Je kind kan dan zelf bepalen of de pop boos, blij of verdrietig is.
Lees verder onder de advertentie
Waar wordt antroposofisch speelgoed van gemaakt?
De meeste spullen zijn handgemaakt en duurzaam. Er worden natuurlijke materialen gebruikt zoals hout, katoen en wol. Ook wordt antroposofisch speelgoed niet behandeld met chemische materialen – denk aan verf op waterbasis – en is het voor je kind dus veilig te gebruiken.
Tip: kijk ook eens op Marktplaats of social media naar tweedehands antroposofisch speelgoed. Grote kans dat je daar prachtige poppen of blokkentorens vind die er dankzij de natuurlijke materialen nog perfect en stevig uit zien.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.