7x waarom ouders achteraf spijt hebben van een babynaam

27.01.2024 08:00

Urenlang rondneuzen op het web en de hele stamboom doorploegen. De intense zoektocht was het waard: jij hebt die unieke, perfecte babynaam te pakken. Toch zijn er ouders die achteraf spijt krijgen van de naam die ze zo zorgvuldig hebben uitgekozen. Dit zijn redenen waarom.

1. Populariteit

Toen je deze babynaam voor het eerst hoorde, wist je het zeker: dit is dé naam voor jouw ongeboren wondertje. Uniek, prachtig en bijzonder, helemaal passend bij jouw kindje. Maar, dat was een jaar geleden. Op dit moment lijkt het erop dat elke pasgeboren baby dezelfde naam draagt als jouw kleine spruit.

Lees ook – ‘Worden Nederlandse babynamen met uitsterven bedreigd?’

2. Sociale druk

Toen je aankondigde dat er een kleine op komst was, deelde iedereen een sterke mening over je geboorteplan, de inrichting van de babykamer en uiteraard de babynaam. Je wilde het niet, maar gaf toch toe aan de druk van familie en vrienden met een zeer uitgesproken mening, en nu heb je spijt van die naamkeuze.

3. Mismatch

Of je nu gaat voor een stoere of lieve naam, je hoopt altijd dat de naam perfect past bij de persoonlijkheid van je kindje. Helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Je leert de persoonlijkheid van je kleintje immers pas kennen nadat je de naam al hebt gekozen.

4. Gestolen

Of je nu werkelijk kunt spreken van het ‘stelen’ van een babynaam of niet, het voelt op zijn minst een tikkeltje ongemakkelijk als een zus, nicht, vriendin of collega besluit dezelfde naam te kiezen voor haar kindje.

Babynamen die je wel mag stelen – ‘That’s so fetch: 13x babynamen uit Mean Girls’

5. Spelling strubbelingen

Hoewel de uitspraak en spelling voor jou een eitje zijn, ondervinden anderen wellicht moeite met de naam van jouw kleintje. Oeps!

6. Faam

Voor sommige ouders voelt het helemaal niet als een compliment wanneer de baby van een beroemdheid dezelfde naam krijgt als hun kindje. Of wanneer iemand met dezelfde naam plotseling in de schijnwerpers staat.

7. Smaakverandering

Soms komt het voor dat je smaak simpelweg verandert. Misschien heeft het te maken met hippe nieuwe babynamen die de kop opsteken, of gewoon omdat je persoonlijke stijl met de tijd meegroeit. De naam die ooit als een perfecte match voelde, kan nu wat outdated lijken.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.