Waarom je volgens deze opvoedkundige een kind niet hoeft te straffen

28.02.2018 13:03
opvoedkundige-kind-straffen

Opvoedkundige Tischa Neve is duidelijk: zij doet niet aan het straffen van haar kinderen. “Dit werkt alleen op korte termijn. Natuurlijk is het goed als je je kind corrigeert, maar dat is iets anders dan straf geven.”

Hoe pakt ze slecht gedrag dan aan?
 

Leerzame consequenties

“Blijf constant aangeven waaróm je kind iets fout doet”, legt ze uit. “Wil je kind bijvoorbeeld een bord op de grond gooien, zeg dan dat dit niet mag omdat het anders kapot gaat. Een ander kind slaan? Dat mag niet, dat doet pijn.” Tischa is van mening dat kinderen echt niet voor hun lol vervelend doen: ze zijn de boel aan het ontdekken en hebben uitleg nodig als je aangeeft dat iets niet mag. “Zorg daarom dat er leerzame consequenties volgen. Als je kind een ander pijn heeft gedaan, zorg je samen dat de pijn overgaat. Heeft je kind iets gestolen, breng je dat samen terug. Je kind leert er niets van als de iPad een week wordt afgepakt.”
 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

Oplossing

Kijken naar wat er achter het gedrag van je kind schuilgaat is volgens Tischa ook heel belangrijk. “Ga daar niet aan voorbij, want juist daar zit vaak de oplossing. Rent je kind rondjes door het huis terwijl dat niet mag? Dan is-ie misschien wel overprikkeld en moet hij z’n energie kwijt. Geef dan aan dat het huis niet de juiste plek is, maar dat er in de tuin (bijvoorbeeld) een trampoline staat waar op gesprongen mag worden.”
 

Afkoelen

En is je kind echt onuitstaanbaar, laat hem of haar dan even ergens afkoelen. Tischa: “Afkoelen is een liefdevolle handeling en iets anders dan ‘wegwezen!’ schreeuwen. Wees duidelijk, maar houd wel rekening met je toon en uitstraling.”
 

Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >