‘Ik werd gek van mijn dochters vriendinnetje, een betweter pur sang’

12.11.2023 11:43
kind overal mening over Beeld: Unsplash

Altijd als eerste aan de beurt willen zijn, overal een gezouten mening over hebben of niets lusten. Sommige kinderen zou je bij playdates het liefste achter het behang plakken.

Mona (41), moeder van Simone (10) en Rick (9).

“Gek werd ik van het beste vriendinnetje van Simone, een betweter pur sang. Serveerde ik limonade, klaagde zij over het suikergehalte. Speelde mijn zoon een potje Fortnite, had zij een mening over de gewelddadigheid ervan. Het snoep dat ik serveerde: ‘Alleen maar kleurstoffen.’ En nu had ze tot overmaat van ramp ook nog besloten dat ze vegan at.

Natuurlijk hou ik graag rekening met de wensen van onze gasten, maar toen ze klaagde dat mijn groentemix met zilvervliesrijst wat aan de zoute kant was – ‘Mijn moeder zegt dat dat slecht is voor je nieren’ – heb ik haar bord weggehaald en een schaal ijsklontjes geserveerd. ‘Eet smakelijk’, zei ik. ‘Verantwoorder bestaat niet.’ Van schrik at ze het chocoladetoetje tot de laatste kruimel op.”

Lees ook – Gezond eten: de strijd tussen ouder en kind >

Voordringen

Manita (34), moeder van Shayla (6) en Brionne (4).

“Kinderen die vragen, worden overgeslagen. Zo leerden wij dat vroeger, en sommige clichés bestaan niet voor niets. Mijn oudste dochter heeft een vriendinnetje voor wie ik een sterke allergie heb. Haar moeder is enorm leuk, maar bij alles dringt haar dochter zich op de voorgrond. ‘Ik eerst! Ik wilde de grootste! Mag ik die?’

“Mijn oudste dochter heeft een vriendinnetje voor wie ik een sterke allergie heb”

Ik wacht altijd af hoe de rest van de kinderen reageert en geef haar per definitie niet haar zin. Ook heb ik haar moeder al een paar keer voorzichtig aangesproken, maar die ziet er geen kwaad in. Sindsdien laat ik het meisje altijd als laatste aan de beurt komen.”

‘Lust ik niet’

Margot (39), moeder van Christiaan (9) en Bo (7).

“Licht verontschuldigend duwde de moeder me een briefje in handen. Prima als haar zoon bleef eten, maar dit was wat-ie allemaal niet lustte. Niet dat hij er allergisch voor was, ze wilde hem alleen niets opdringen.

Na een paar speeldates omslachtig koken was ik er klaar mee. Ik maakte een pastasaus vol verboden groenten, gooide er de staafmixer doorheen en… hij vrat het alsof het pannenkoeken waren. Onlangs gaf ik zíjn moeder een briefje. Daarop drie gerechten die haar zoon wél lustte. Sindsdien is eten nooit meer een onderwerp bij het vriendje.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.