D66 en GroenLinks zijn het erover eens: kinderopvang moet gratis worden

19.01.2021 12:41
gratis-kinderopvang

GroenLinks, D66 en vakbond FNV willen dat de kinderopvang voortaan gratis wordt voor iedereen. ‘Gratis toegankelijke kinderopvang zou het beste antwoord zijn op de kindertoeslagaffaire’, zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga van de FNV zegt daarover tegen het ANP. ‘Alle werknemers profiteren hiervan.’

De twee politieke partijen doen dinsdagmiddag een gezamenlijk voorstel in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire en het aftreden van het kabinet.

 

‘Rust in de tent’

Ouders betalen de opvang nu zelf en krijgen op basis van hun inkomen een toeslag om de kosten te drukken. D66 en GroenLinks vinden dit een onhandige constructie: als kinderopvang – net zoals het onderwijs – een publieke voorziening (en dus gratis) wordt, kan de kinderopvangtoeslag worden afgeschaft. Dit kan misstanden in de toekomst voorkomen. FNV’s Elzinga is het hiermee eens: “Het is een verstandige investering in onze gezamenlijke toekomst. Rust in de tent. In je huis, in je gezin, op je werk. Kosten voor kinderopvang hoeven zo niet langer een sta in de weg zijn.”

 

Lees ook
Deze kinderopvang weigert ongevaccineerde kinderen: ‘Wij willen een veilige omgeving bieden’ >

 

Onterecht

In 2014 is de kinderopvangtoeslag van een groot aantal ouders onterecht stopgezet. Hierdoor moesten naar schatting 26.000 gezinnen soms wel duizenden euro’s terugbetalen aan de Belastingdienst. Veel ouders kregen hierdoor last van psychische problemen, verloren door schulden hun huis of werden door stress ontslagen. Op 15 januari 2021 heeft het kabinet politieke verantwoordelijkheid genomen voor de toeslagaffaire door in zijn geheel af te treden. De gedupeerde ouders is een bedrag van € 30.000 beloofd. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >