Brancheorganisatie kinderopvang: ‘Sluiting dreigt voor veel kinderdagverblijven’

10.09.2020 14:55
gratis-kinderopvang

Eén op de drie kinderdagverblijven verwacht binnenkort te moeten sluiten door een tekort aan personeel. Dat komt mede omdat leidsters met verkoudheidsklachten gedwongen thuis zitten, wachtend op een coronatest of de uitslag daarvan. 

Normaal gesproken was een kuchje of loopneus op het kinderdagverblijf geen probleem. Nu moet het personeel zich laten testen bij dat soort gezondheidsklachten. ‘Dat duurt te lang’, zegt directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Volgens onderzoek van die organisatie en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, is bij ruim drie kwart van alle kinderdagverblijven het wachten op een coronatest of de uitslag daarvan, de reden dat een deel van het personeel niet aanwezig is.
 

Lees ook:
Zo bespreek je het coronavirus met je kind >

 

Zorgen

Met de aankomende herfst en de start van het griepseizoen, maken de organisaties zich grote zorgen. Zij vrezen dat kinderopvangorganisaties gaan omvallen, want uit onderzoek blijkt dat één op de drie kinderdagverblijven binnenkort verwacht te moeten sluiten.

Bijlsma: ‘Ze kunnen de roosters niet rondbreien. Het personeelstekort door corona, in combinatie met het al bestaande structurele personeelstekort, betekent dat er niets anders op zit dan te sluiten. De situatie is nijpend.’

 

Prioriteit

Een oplossing kan volgens de brancheverenigingen zijn om het kinderopvangpersoneel met voorrang op corona te laten testen.
Zij noemen de kinderopvang de “facilitator van de economie”: zonder kinderopvang kunnen miljoenen mensen niet werken. “De kinderopvang moet ook echt prioriteit krijgen”, aldus de branchevereniging. “Anders komt Nederland weer tot stilstand.”

Iemand anders voor de groep zetten, is geen optie. ”Dat mag ook niet, we mogen geen onbevoegde mensen voor de groep zetten. Dat willen we ook niet, we zijn geen oppascentrale.”

De brancheorganisaties gaan vandaag nog met hun verzoek naar het ministerie van Sociale Zaken.

Bron: NOS
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >