Dit zijn de negatieve gevolgen wanneer je een kind te veel verwent

18.02.2024 15:21
kat op bed Beeld: Getty Images

Je staat in een winkel en je kind komt enthousiast naar je toe. “Mama, mag ik dit hebben?” Tegen die puppyogen zeg je niet graag nee, maar je vraagt je misschien ook af of je je kind niet te veel verwent. Alleen is verwennen echt erg? En welke negatieve gevolgen heeft dit eigenlijk?

Een baby kun je niet verwennen, maar vanaf peuterleeftijd kan dat wel. Het is op te splitsen in verschillende vormen. Hierbij kun je denken aan het kind geen grenzen meegeven, waardoor hij alles kan doen wat hij wil en er veel voor hem gedaan wordt. Hierdoor wordt het kind niet zelfstandig. Een andere vorm kan ook zijn dat een kind door de ouders overspoeld wordt met complimenten. En de laatste, en bekendste vorm van verwennerij is materialistisch. Een kind krijgt dan veel meer cadeaus dan passend is.

Lees ook: Chiara: ‘Echt waar joh? Dat is toch zielig, zo’n kind alleen?’

Hoe kun je een verwend kind herkennen?

Verwende kinderen vinden het moeilijk om te delen en houden weinig rekening met anderen. Zeker als ze boven de vijf jaar oud zijn is dit opvallend gedrag, omdat dit op de basisschool belangrijke vaardigheden zijn om leuk met anderen te kunnen spelen en vrienden te maken. Je kind verwacht constant cadeaus of beloningen, ook voor dagelijkse dingen zoals het laten zien van beleefde omgangsvormen.

Je kind wordt snel boos als hij zijn zin niet krijgt, omdat hij dat niet gewend is en dus niet zal verwachten. Dit gedrag moet natuurlijk niet verward worden met de peuterpuberteit, waarin een peuter zijn eigen wil ontdekt en zijn zin zal doordrammen. Maar het is dus wel belangrijk om hier niet altijd aan toe te geven.

Lees ook: Verwend kind in huis? Dit kun je volgens experts doen tegen dat gedrag

Negatieve invloed op de ontwikkeling

Mogelijke aspecten van het leven waar een kind meer moeite mee kan krijgen als het kind te veel verwend wordt zijn moeite hebben met:

  • Zelfstandig worden
  • Samen spelen
  • Omgaan met tegenslagen
  • Voor zichzelf denken
  • Zich inleven in anderen
  • Realistische verwachtingen vormen
  • Een gezond zelfbeeld ontwikkelen
  • Materiële dingen op juiste waarde schatten.

Dit zorgt er dus voor dat een kind te veel verwennen een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kind. 

Orthopedagoog Mariëlle Beckers ziet ook dat kinderen die thuis te veel verwend worden zich soms moeilijk kunnen aanpassen aan een omgeving met meer regels, zoals bijvoorbeeld op de basisschool, vertelt ze aan Kek Mama. “Ik zie dat kinderen die te veel verwend worden niet leren om hard te werken voor iets dat ze graag willen. Andersom kan een kind te veel verwennen bij goede prestaties leiden tot het idee hebben te moeten presteren om een beloning te kunnen krijgen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.