Ionica Smeets checkt

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: sprongen in de ontwikkeling

Aan de telefoon met mijn schoonmoeder mopper ik dat Rifka al een week niet te genieten is. Ze huilt als ze haar zin niet krijgt, ze huilt als ze haar zin wel krijgt. “Aha”, zegt mijn schoonmoeder, “Dan maakt ze waarschijnlijk een sprongetje.”

 

Sprongen in ontwikkeling kind

Ik begrijp onmiddellijk wat ze bedoelt. Ze verwijst naar Oei, ik groei. Volgens dit boek maken jonge kinderen sprongen in hun ontwikkeling. Hierbij gedraagt het kind zich een tijdje moeilijk en kan het daarna ineens iets nieuws. Die zogenaamde sprongetjes zijn volgens de theorie extreem precies aan te wijzen. Bij vijf weken maakt de baby zijn eerste sprong en in het eerste jaar volgen er nog zeven. Allemaal volgens een vast patroon: zo maken álle baby’s bij 37 weken een sprong waarbij ze de wereld leren indelen in categorieën.

 

Vast patroon in ontwikkeling

Deze theorie is bedacht door Frans Plooij en Hetty van de Rijt. Zij bestudeerden het gedrag van jonge chimpansees in Afrika en kregen het idee dat hun ontwikkeling in sprongen verliep. Het echtpaar stapte over naar een experiment met mensen. Ze vroegen vijftien moeders bij te houden wanneer hun baby ‘moeilijk’ was. Hieruit concludeerden ze dat er een vast patroon van sprongen in de ontwikkeling zat. Ze wilden hun doorbraak delen en schreven het opvoedboek Oei, ik groei.

 

Geen vast patroon

Inmiddels zijn er hiervan wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren verkocht en zie je de ideeën terug in cursussen en tv-­programma’s. Alleen is er een probleem: bij later onderzoek konden wetenschappers de meeste omschreven sprongen niet terugvinden in de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: een student die door Frans Plooij was aangesteld om zijn theorie te bevestigen, ontdekte juist dat er geen vast patroon te bekennen is in de ontwikkeling van baby’s, laat staan acht duidelijke sprongen op vaste tijden. Het liep uit op ruzie. Plooij was bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en toen zijn contract afliep, hoefde hij niet terug te komen.

 

Gaat vanzelf voorbij

Dit alles speelde zich af eind jaren negentig. In die tijd was ik vooral bezig met de vraag of ik ooit verkering zou krijgen. Over kinderen durfde ik niet eens te denken, dus ik heb de ophef destijds gemist. Blijkbaar ben ik niet de enige, want de ideeën uit Oei, ik groei zijn breed verspreid, terwijl de onderliggende basis op drijfzand is gebaseerd. Als je vijftien moeders iets vraagt over hun kinderen, dan kun je in hun antwoorden vast wel een of ander patroon vinden. Alleen betekent dat niet dat je een universele wet hebt gevonden. Daarvoor zou je dezelfde patronen ook in grotere groepen kinderen moeten zien. En gek genoeg ontdekt niet élke baby bij 37 weken hetzelfde. Dat alles zei ik niet tegen mijn schoonmoeder. Ik antwoordde met de hoofdboodschap van Oei, ik groei die wél klopt: “Gelukkig gaat dit ook vanzelf voorbij.”

 

Wiskundige Ionica Smeets (37) woont samen met Han (36) en is moeder van Tex (6) en Rifka (2). Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail  ionicacheckt@kekmama.nl

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >