Grote zorgen over het afnemende aantal kinderen dat buiten speelt

04.04.2024 13:52

In een rap tempo daalt het aantal buiten spelende kinderen. Twee jaar terug dartelden nog 325.000 kinderen dagelijks buiten rond, maar anno 2024 is dat aantal gehalveerd tot 169.000.

Ook het aantal uur dat ze buitenspelen loopt flink terug. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Jantje Beton. “We spelen met de gezondheid van kinderen.”

Een zeldzaamheid

Nu de lente zijn intrede doet en de dagen langer worden, is het de tijd van het jaar om de buitenlucht te omarmen. De meeste van ons kunnen zich nog herinneren hoe we als kinderen urenlang buiten ravotten, maar voor de huidige generatie is dat een zeldzaamheid geworden. De feiten liegen er niet om. “Dat is eigenlijk wel schrikbarend,” vindt Jantje Beton-ambassadeur Anne Appelo.

De drempel wordt hoger

De drempel om naar buiten te gaan wordt steeds hoger. Kinderen spenderen gemiddeld 2,5 uur minder buiten in vergelijking met 2022. Volgens Appelo is de boosdoener het online vermaak, zoals videogames. “Het wordt steeds makkelijker voor kinderen om binnen te blijven.” Ook veiligheid speelt een rol. “Ouders laten hun kinderen minder vaak buiten spelen.”

Ronduit alarmerend

Buitenspelen is cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. Pauline van der Loo, waarnemend directeur-bestuurder van Jantje Beton, noemt de cijfers ‘ronduit alarmerend’. “We zien op allerlei aspecten van de gezondheid van kinderen, dat de gezondheid echt onder druk staat. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de ogen, maar natuurlijk ook de hele motorische ontwikkeling. Kinderen slapen slechter. Voor de hersenontwikkeling is het heel belangrijk”, zegt Van Loo.

“Juist door buiten te zijn, door lekker vrij te spelen, door te bewegen, door risico’s te nemen, door dingen uit te proberen, werk je heel erg aan je eigen ontwikkeling. Op allerlei aspecten, of dat nou fysiek of sociaal is.” Buitenspelen is van onschatbare waarde voor de gezondheid van onze toekomstige generatie, aldus Van der Loo.

Ernstige zorgen

Van der Loo maakt zich ernstige zorgen over de kinderen van vandaag. “We zijn echt bang dat we een hele generatie verliezen aan het binnen zitten. Als we zo doorgaan, dan spelen we wel maar echt met de gezondheid van onze kinderen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.