‘Steeds minder ouders laten kind vaccineren, hierdoor worden meer kinderen ziek’

26.04.2018 07:54
minder-ouders-kind-vaccineren

De afgelopen jaren laten minder ouders hun kind inenten. Hierdoor zijn steeds meer kinderen ziek, concludeert de Europese Commissie.

“De internationaal afgesproken vaccinatiegraad voor ziektes als mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus wordt door EU-landen niet gehaald en dat brengt de volksgezondheid in gevaar.”

 

‘Dramatische terugkeer van de mazelen’

Zo wordt gesproken over een ‘dramatische terugkeer’ van de mazelen: in 2017 werden er ruim 14 duizend gevallen gemeld, drie keer meer dan in 2016. Ook difterie (twee doden in 2016/2017), tetanus en rodehond komen weer terug.

 

Lees ook
COLUMN ANKE: Vaccineren >

 

‘Activisten verspreiden leugens’

Om twijfels over vaccins weg te nemen bij burgers, wil de Commissie een ‘Coalitie vóór Vaccinatie’ oprichten. Dit platform van zorgverleners moet tegenwicht bieden aan de ‘mythes en misleidende informatie’ van de ‘antivaccinatie-activisten’. “Die trekken niet alleen de effectiviteit van vaccins in twijfel, maar verspreiden ook leugens over vermeende bijwerkingen.”

 

Website met betrouwbare informatie

Ook moet er volgens de Commissie een website komen met betrouwbare informatie over vaccineren, moeten artsen bijgeschoold worden omdat zij het eerste aanspreekpunt zijn voor de twijfelende burger en moet er een Europese vaccinatiekaart worden ingevoerd: de huidige (nationale) inentingsboekjes zijn vaak maar in één taal opgesteld waardoor bij verhuizing naar een ander EU-land kinderen niet voldoende ingeënt worden.

Bron: De Volkskrant

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >