‘Op zo ongeveer álle poppenkleertjes zat schimmel’

12.12.2022 06:41
wasknijpers Beeld: Getty Images

Wanneer je na lange tijd de poppenkleding of schooltassen weer afstoft en een geheel nieuwe biocultuur aantreft, vraag je jezelf vast af waarom je niet ieder poppensokje zorgvuldig hebt gecheckt al die maanden terug.

Nine (34): “De poppen van mijn dochter Senne (5) hebben een grotere garderobe dan menige vrouw. Ik heb een plastic opbergbox voor haar gekocht om het allemaal in te bewaren. Haar poppenliefde komt in fases en als het even geen hype is, hoef ik de kleertjes niet overal tegen te komen. Ik hou nou eenmaal van een opgeruimd huis.

Cultuurontwikkeling

Onlangs trok ze na een paar maanden de doos weer eens tevoorschijn. De poppen werden uit een soort winterslaap ontwaakt en de buggy afgestoft. Senne had de deksel van de box nog niet opengemaakt of ze begon al te gillen: ‘Het stinkt! Het stinkt!’

“Ze begon te gillen: ‘Het stinkt! Het stinkt!’”

Ik kwam kijken en zag dat erop zo ongeveer álle kleertjes schimmel zat. In de afgesloten bak had, zo bleek later, een kleddernat gevulde poppenluier gezeten die lekker was gaan broeien. Ik kon alles wassen om de muffe lucht eruit te krijgen. Het was een enig gezicht, mijn wasrek vol heel kleine kleertjes. Maar het was ook ranzig, die berg schimmelende minijurkjes en -broekjes.”

Lees ook – Mama heeft smetvrees: ‘Ik word acuut misselijk als ik een ballenbak zie’ >

Biologieproject

Johanne (45): “Goede tip: laat je pubers de schooltassen onder jouw toeziend oog helemaal leeghalen voor aanvang van een vakantie. Ik heb daar geen seconde bij stilgestaan en trof na zes weken zomervakantie in de tas van onze dochter Lot (12) een geheel nieuwe biocultuur aan. Twee bananen en een hele broodlunch: het scheelde niet veel of ik had haar hele tas met inhoud en al weggegooid.”

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.