Het is geen fijn gezicht: je baby strekt zijn benen en gooit zijn hoofdje in zijn nek. Waarom overstrekt hij zich en kun je dit voorkomen? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je baby overstuur is of niet lekker in zijn vel zit, bijvoorbeeld omdat hij tandjes krijgt, kan hij de strekspieren aan zijn rugkant krachtig aanspannen. Dat is voor hem een manier om te laten zien dat hij zich niet fijn voelt. Hij ligt dan met gestrekte benen en zijn hoofdje in zijn nek als een soort stijve plank in je armen of op de commode.
Veel baby’s huilen of zijn erg overstuur als ze zich overstrekken. Die onrust kan gepaard gaan met slecht slapen en te weinig drinken. Overstrekken is namelijk behoorlijk vermoeiend voor een kleintje.
Het is belangrijk alert te zijn als het vaak gebeurt, want baby’s die vaak overstrekken kunnen gaan achterlopen in hun ontwikkeling. Door veel te overstrekken, leert je baby namelijk niet om de juiste spieren te buigen. En dat zou zijn motorische ontwikkeling in de weg kunnen gaan staan. Omrollen, tijgeren of kruipen gaat dan bijvoorbeeld lastiger.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Houd je kind goed in de gaten en overleg altijd met het consultatiebureau als je je zorgen maakt. Overstrekt je kind zich vaak, dan kan je eventueel worden doorverwezen naar een kinderarts, kinderfysiotherapeut of kinderosteopaat. Zij kunnen door middel van oefeningen en behandelingen je baby helpen om meer te ontspannen en rust te vinden in zijn lichaam.
Naast eventuele professionele begeleiding, kun je ook zelf je kind helpen om beter te ontspannen. Zorg ervoor dat hij weinig prikkels om zich heen heeft. Pak hem niet te vaak op en vermijd felle lichten en harde geluiden. Ga je hem verschonen, maak dan rustige bewegingen.
Heb je nog geen draagdoek of draagzak in huis? Overweeg er dan één aan te schaffen, want veel baby’s ontspannen beter als ze worden gedragen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.