Overstrekken bij je baby: wat is het en kan het kwaad?

22.10.2021 11:42
baby overstrekken wat is Beeld: Getty Images

Het is geen fijn gezicht: je baby strekt zijn benen en gooit zijn hoofdje in zijn nek. Waarom overstrekt hij zich en kun je dit voorkomen? Wij zochten het voor je uit.

Als je baby overstuur is of niet lekker in zijn vel zit, bijvoorbeeld omdat hij tandjes krijgt, kan hij de strekspieren aan zijn rugkant krachtig aanspannen. Dat is voor hem een manier om te laten zien dat hij zich niet fijn voelt. Hij ligt dan met gestrekte benen en zijn hoofdje in zijn nek als een soort stijve plank in je armen of op de commode.

Veel baby’s huilen of zijn erg overstuur als ze zich overstrekken. Die onrust kan gepaard gaan met slecht slapen en te weinig drinken. Overstrekken is namelijk behoorlijk vermoeiend voor een kleintje.
 

Lees ook:
‘Als ik even stopte met wiegen, begon het huilen weer’ >

 

Is overstrekken gevaarlijk?

Het is belangrijk alert te zijn als het vaak gebeurt, want baby’s die vaak overstrekken kunnen gaan achterlopen in hun ontwikkeling. Door veel te overstrekken, leert je baby namelijk niet om de juiste spieren te buigen. En dat zou zijn motorische ontwikkeling in de weg kunnen gaan staan. Omrollen, tijgeren of kruipen gaat dan bijvoorbeeld lastiger.
 

Wat kun je eraan doen?

Houd je kind goed in de gaten en overleg altijd met het consultatiebureau als je je zorgen maakt. Overstrekt je kind zich vaak, dan kan je eventueel worden doorverwezen naar een kinderarts, kinderfysiotherapeut of kinderosteopaat. Zij kunnen door middel van oefeningen en behandelingen je baby helpen om meer te ontspannen en rust te vinden in zijn lichaam.

Lees ook:
Alles over verlatingsangst bij je baby >

 

Hoe kun je je baby zelf helpen?

Naast eventuele professionele begeleiding, kun je ook zelf je kind helpen om beter te ontspannen. Zorg ervoor dat hij weinig prikkels om zich heen heeft. Pak hem niet te vaak op en vermijd felle lichten en harde geluiden. Ga je hem verschonen, maak dan rustige bewegingen.

Heb je nog geen draagdoek of draagzak in huis? Overweeg er dan één aan te schaffen, want veel baby’s ontspannen beter als ze worden gedragen.
 

Bron: JGZ & Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >