In het begin ligt je baby heerlijk te slapen en spelen in de box. Maar er komt een moment wanneer hij voorzichtig gaat kruipen. Wanneer is dat en hoe verloopt die kruipfase? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
De meeste baby’s beginnen met kruipen als ze zo’n zeven tot negen maanden oud zijn. Hij racet er natuurlijk niet van de ene op de andere dag vandoor; kruipen verloopt in stappen.
Sommige baby’s gaan eerst achteruit, door zich met hun handjes af te zetten, en daarna pas voorwaarts. Anderen beginnen meteen al met tijgeren: langzaam vooruit bewegen over de grond. Een baby ligt dan op zijn buik en zet zich met zijn voeten of knieën af, en trekt zich met zijn onderarmen of met gestrekte armen vooruit.
Er zijn ook baby’s die niet kruipen maar zich op hun billen voortbewegen. Deze zogeheten ‘bilschuivers’ zetten zich met één of beide benen af.
De meeste baby’s gaan vanzelf de eerste kruipbewegingen maken zodra je ze op hun buik legt. Je kunt hem helpen door bijvoorbeeld een speeltje op een korte afstand te leggen: hij kan er niet bij en wordt gestimuleerd om ernaar toe te bewegen.
Lees verder onder de advertentie
Je kunt ook naast je kind gaan zitten en hem aanmoedigen om naar je toe te kruipen. Let ook op de ondergrond: als je je baby op een gladde laminaatvloer legt, heeft hij weinig grip. Help hem een handje door hem op een speelkleed of bijvoorbeeld vloertegels van foam of stof te leggen.
De volgende stap
Heeft je baby het kruipen eenmaal onder de knie? Dan duurt het meestal niet lang voordat hij ook zelfstandig kan gaan zitten. Maar houd wel in je achterhoofd dat ieder kind zich op zijn eigen manier en tempo ontwikkelt. Waar de één al heel snel zit, kan de ander daar wat langer over doen.
Er zijn ook baby’s die eerst gaan zitten en dan pas gaan kruipen, of die zich snel optrekken tot staan en het al vroeg op een lopen zetten. Zorg er in ieder geval voor dat je je huis kindvriendelijk maakt zodra je kind mobieler wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).