Wanneer en hoe leert je baby kruipen?

19.10.2021 13:02
baby kruipen wanneer tips leren

In het begin ligt je baby heerlijk te slapen en spelen in de box. Maar er komt een moment wanneer hij voorzichtig gaat kruipen. Wanneer is dat en hoe verloopt die kruipfase? Je leest het hier.

De meeste baby’s beginnen met kruipen als ze zo’n zeven tot negen maanden oud zijn. Hij racet er natuurlijk niet van de ene op de andere dag vandoor; kruipen verloopt in stappen.

Sommige baby’s gaan eerst achteruit, door zich met hun handjes af te zetten, en daarna pas voorwaarts. Anderen beginnen meteen al met tijgeren: langzaam vooruit bewegen over de grond. Een baby ligt dan op zijn buik en zet zich met zijn voeten of knieën af, en trekt zich met zijn onderarmen of met gestrekte armen vooruit.

Er zijn ook baby’s die niet kruipen maar zich op hun billen voortbewegen. Deze zogeheten ‘bilschuivers’ zetten zich met één of beide benen af.

 

Lees ook:
‘Dankzij dit speelgoed leert mijn kind steeds beter kruipen’ >

Hoe stimuleer je het kruipen van je baby?

De meeste baby’s gaan vanzelf de eerste kruipbewegingen maken zodra je ze op hun buik legt. Je kunt hem helpen door bijvoorbeeld een speeltje op een korte afstand te leggen: hij kan er niet bij en wordt gestimuleerd om ernaar toe te bewegen.

Je kunt ook naast je kind gaan zitten en hem aanmoedigen om naar je toe te kruipen. Let ook op de ondergrond: als je je baby op een gladde laminaatvloer legt, heeft hij weinig grip. Help hem een handje door hem op een speelkleed of bijvoorbeeld vloertegels van foam of stof te leggen.

 

De volgende stap

Heeft je baby het kruipen eenmaal onder de knie? Dan duurt het meestal niet lang voordat hij ook zelfstandig kan gaan zitten. Maar houd wel in je achterhoofd dat ieder kind zich op zijn eigen manier en tempo ontwikkelt. Waar de één al heel snel zit, kan de ander daar wat langer over doen.

Er zijn ook baby’s die eerst gaan zitten en dan pas gaan kruipen, of die zich snel optrekken tot staan en het al vroeg op een lopen zetten.
Zorg er in ieder geval voor dat je je huis kindvriendelijk maakt zodra je kind mobieler wordt.
 

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >