Je loopt de kamer uit en je baby zet het ineens op een brullen. Grote kans dat hij last begint te krijgen van verlatingsangst. Wat dit is en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Verlatingsangst wordt ook wel scheidingsangst genoemd. Je baby wordt ineens angstig als jij of zijn vader weggaat en begint daardoor te huilen. Geen zorgen, deze reactie is heel normaal en ook vrij logisch. Je baby is immers gewend aan de veiligheid en geborgenheid die jij hem biedt. Ben jij niet meer in zijn zicht, dan is dat gevoel plotseling weg. Hij weet namelijk niet dat jij gewoon weer terugkomt.
Lees verder onder de advertentie
Op welke leeftijd ontstaat verlatingsangst?
Geen baby is hetzelfde en bij de één speelt het meer op dan bij de ander. Maar de meeste baby’s krijgen last van verlatingsangst tussen de zes en negen maanden oud. De piek is meestal tussen de acht en achttien maanden, maar bij sommige kleintjes gaat het nog door tot ongeveer drie jaar.
Als je baby ouder wordt, gaat hij vanzelf merken dat hij niet één is met zijn ouders. En dat papa en mama, als ze even weglopen, ook gewoon weer terugkomen. Maar je kunt ook een aantal dingen doen om hem te helpen beter met de verlatingsangst om te gaan. Een aantal tips op een rij:
Ga je even uit zijn zicht, blijf dan tegen je baby praten of geluiden maken. Zo weet hij dat je er toch nog bent, ook al ziet hij je niet.
Speel het spelletje kiekeboe: vinden de meeste baby’s reuze interessant en zodra ze doorhebben hoe het werkt, ook hartstikke lollig. Je leert je kind op die manier dat weggaan en terugkomen iets positiefs is.
Is je kind erg overstuur? Troost hem dan en blijf zelf rustig. Zo stel je hem ook gerust.
Houd vast aan dagelijkse rituelen. Zo leer je je baby wat hij kan verwachten en weet hij op een gegeven moment wanneer je wel en niet aanwezig bent. Breng je hem bijvoorbeeld naar de opvang, neem dan steeds kort en duidelijk afscheid met een vast ritueel.
Laat hem regelmatig oefenen in het alleen zijn. Leg hem bijvoorbeeld een paar minuten in de box terwijl jij in de keuken bent, uit zijn zicht.
Tot slot: veel baby’s die last hebben van verlatingsangst slapen slechter. Waar ze eerst altijd snel in slaap vielen, doen ze nu geen oog dicht als papa of mama de kamer uitloopt. Of ze worden ’s nachts ineens wakker en raken in paniek omdat ze alleen zijn.
Natuurlijk is het belangrijk om je kind op dit soort momenten gerust te stellen. Maar houd dit moment zo kort mogelijk, zodat je baby leert dat hij veilig in zijn eentje kan slapen. Geef hem een kus, een aai over de bol en zeg dat hij weer lekker moet gaan liggen. Verlaat dan de kamer. Je kunt hem dan even laten huilen en na een paar minuten weer terugkomen. Maak de tijd dat je weg bent, steeds ietsje langer. Zo leert je kind dat je niet voor altijd weg blijft en leert hij vanzelf weer in slaap te vallen.
Nog een tip: zorg voor een nachtlampje in zijn kamer. Of houd bijvoorbeeld een zacht lampje aan op de gang of in een aangrenzende kamer. Ook kun je als je baby erg overstuur is, elders op de verdieping even gaan rommelen of spullen opruimen. Zo ziet je kind je niet, maar weet hij dat je er wel bent.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”