Veel ouders vinden het een fijn idee om hun baby ’s nachts dichtbij te houden. Daar zijn speciale aanschuifbedjes voor, ook wel side-beds of co-sleepers genoemd. Wat zijn de voor- en nadelen?
Lees verder onder de advertentie
Een co-sleeper is een relatief veilige manier om samen met je kind te slapen. Je kunt het bedje tegen je eigen bed aanschuiven en één zijkant omlaag doen. Zo is je baby is dichtbij maar ligt het wel op een eigen slaapoppervlak. Het ouderlijk bed is namelijk geen veilige slaapplek voor de baby: er liggen grote kussens, dekbedden en natuurlijk jij en eventueel je partner.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheid is belangrijk
Wanneer je één zijkant laat zakken, kun je hem of haar snel troosten, voeden of gewoon even aanraken. Je hoeft je bed er dus niet voor uit. Maar let wel op dat je de zijkant dichtmaakt en de baby niet bij jullie in bed kruipt, want volgens sommige deskundigen zou het samen slapen met een baby gevaarlijk zijn omdat je als ouder je kind per ongeluk kunt pletten. Daarbij kunnen ongelukken ontstaan als je de baby uit bed valt of vast komt te zitten tussen het matras of een verzameling van dekens, lakens en kussens.
Lees verder onder de advertentie
Slaapkwaliteit
Je nachtrust kan op twee manieren beïnvloed worden: je kunt lichter slapen omdat je meer op je hoede bent, of je slaapt juist beter, wetende dat je baby dichtbij ligt. Daarbij hoor je waarschijnlijk ieder kreuntje, boertje of kuchje en kun je wakker worden. Én andersom natuurlijk.
Lees verder onder de advertentie
Gewenning
Je baby kan wennen aan het co-slapen. Daardoor kan het voor je baby lastig zijn om overdag wel alleen te slapen. Als je baby op een gegeven moment naar de opvang gaat, of wanneer je wil dat je kind in een eigen bedje gaat slapen, moet hij of zij co-sleeping afleren met de misschien onprettige gevoelen van dien. Voor het feit dat je baby ouder wordt en wellicht niet meer in het babybed past is wel een oplossing: vanaf ongeveer zes maanden kun je overschakelen naar een kinderbed dat in lagere stand kan worden gezet. Indien je je baby nog graag dicht bij jou hebt kan je dit bed tegen het volwassen bed schuiven.
Wil je toch een co-sleeper gebruiken, let dan op de volgende punten:
Lees verder onder de advertentie
Gebruik alleen een bedje mét een tussenhekje en let op dat je ’s nachts weer sluit. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt terwijl je slaapt.
Lees hoe je een babybedje veilig opmaakt en hoe je de co-sleeper veilig vastmaakt aan jouw bed.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren.
Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood.
Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Louise (37) heeft samen met haar man Gijs (40) drie kinderen. Twee dochters Beau (7), Lauren (5) en de grote trots van haar man, zoon Julian (3). Voordat ze aan kinderen begonnen hebben ze besproken hoe ze de opvoeding en rolverdeling zouden aanpakken, alleen van die afspraken is niks terechtgekomen. Hij doet zich voor als […]
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.