Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Ellen (37), woont samen met Harm-Jan (39) en is moeder van Kit (4,5) en Lot (14 maanden). Ze doet aan attachment parenting.

“Als het gaat om een kind, zijn ouders de enige deskundigen, vinden Harm-­Jan en ik. Alleen jij weet wat je kind nodig heeft. Daarom doen we aan attachment parenting, waarbij je vanaf de allereerste seconde na de geboorte je kinderen zo dicht mogelijk bij je te houdt en niet uit handen geeft. Zo ben ik bewust thuis bij mijn kinderen en slapen beide meisjes bij ons in bed. Ook draagt een van ons Lot overdag in een draagdoek, dicht op ons lichaam, net als we met Kit altijd heb gedaan.
 

Langdurige scheiding

Aan logeerpartijtjes of opa’s en oma’s die oppassen doen we niet, en ook niet aan peuterspeelzalen. Die kunnen nooit adequaat een ouderrol vervangen. Nu Kit nog niet volledig leerplichtig is, laat ik haar het eerste jaar zo min mogelijk naar school gaan. Soms alleen een half ochtendje. Langdurige scheiding is gewoon niet goed voor kinderen. Ik moet er niet aan denken dat een van de meisjes huilt en ik er niet ben om haar te troosten.

We koken veganistisch en leven zo puur mogelijk. Ik geef beide meisjes op verzoek de borst. Kit vraagt drie à vier keer per dag om de tiet, soms neemt ze alleen wat slokjes, soms wil ze drinken als haar zusje drinkt. Borstvoeding is een ideaal troostmiddel als je geborgenheid zoekt.
 

Vreemde blikken

Familie of kennissen vinden weleens dat we te veel op de huid van de kinderen zitten. En ik krijg soms vreemde blikken als ik in een restaurant of treincoupé beide meisjes bij me laat drinken. Een vriendin heeft zelfs het contact verbroken, ze vond onze vriendschap lijden onder de aandacht die ik gaf aan mijn kinderen. Jammer, maar dat is dan maar zo. Harm­-Jan en ik hebben bewust gekozen voor kinderen en zolang zij klein zijn, is het onze taak dag en nacht in hun leven te zijn. Onze tijd komt later wel weer.” 
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in de Kek Mama Opvoedspecial 2017.
 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >