Onderzoek: middagdutjes maken een kind slimmer

02.07.2019 11:27
middagdutjes slapen onderzoek Beeld: Shutterstock

Doet jouw kind ’s middags een dutje? Mooi, want volgens onderzoek zouden kinderen er een stuk slimmer door worden.

Dat een goede nachtrust allemaal voordelen heeft, weten we. Je bent meer ontspannen, kunt je beter concentreren en je geneest sneller van kwaaltjes. Maar nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Universiteiten van Pennsylvania en Californië, toont aan dat ook middagdutjes goed zijn voor de gezondheid – zelfs bij wat oudere kinderen.

 

Lees ook:
10x leuke slaapplekken met je kind >

 

Meer geluk, hoger IQ

Bij de studie werden namelijk de slaapgewoonten van bijna 3000 basisschoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar onderzocht. Er werd een duidelijke link gevonden tussen het doen van een middagdutje en geluk, zelfbeheersing, minder gedragsproblemen een hoger IQ. Eén van de onderzoekers legt uit: ‘Kinderen die drie keer of vaker per week een dutje deden, behaalden betere resultaten op school.’

 

Niet alleen kinderen

In ons land slapen alleen kleine kinderen ’s middags, maar in andere culturen is het ook voor volwassenen heel normaal om overdag een dutje te doen. Zo is het in China een vast onderdeel van het dagelijks leven.

Misschien niet zo gek om daar ook in het Westen een gewoonte van te maken. Want waar het nieuwe Amerikaanse onderzoek zich op kinderen richtte, tonen eerdere studies onder alle leeftijden in het verleden al aan dat middagdutjes hetzelfde positieve effect hebben op cognitieve taken als een volledige nacht van slaap. Tijd voor een powernap, dus.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >