Onderzoek: kinderen horen veel slechter dan ze zelf denken

27.04.2018 05:28
onderzoek-kinderen-horen-slechter

Eén op de vier kinderen (van 6 tot en met 12 jaar) overschat hun gehoor, blijkt uit onderzoek van VeligheidNL en de Hoorstichting. Hierdoor lopen kinderen het risico op blijvende gehoorschade.

“Kinderen merken zelf vaak niet dat ze gehoorschade hebben, omdat ze niet beter weten”, zegt Saskia Kloet van de Hoorstichting tegen RTL Nieuws. “Als ouder kun je dit vaak veel beter herkennen.”

 

Volumebegrenzer

Kloet adviseert ouders daarom sneller een hoortest te doen als je kind bijvoorbeeld vraagt of de tv wat harder mag of als het niet reageert als je roept. Ook benadrukt ze het belang van een volumebegrenzer op alle apparaten thuis. “En zit er geen begrenzer op? Zorg er dan voor dat het volume op 2/3 van de range van het volume staat.” Nog een tip: schaf oordopjes met een muziekfilter aan als je naar een feestje of lawaaierige plek gaat.

 

Lees ook
Onderzoek: gezinnen gelukkiger door muziek >

 

‘Schade is permanent’

Volgens audioloog Jan de Laat geen gek idee, want hij ziet steeds vaker kinderen met gehoorschade door lawaai uit de omgeving. “We zien nu dat kinderen daar steeds jonger mee te maken krijgen. Lawaaischade zit in het binnenoor, en die schade is permanent.”

Wil jij weten of je kind goed hoort? Doe dan hier de test.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >