Onderzoek: gezinnen gelukkiger door muziek

16.02.2016 12:48

Misschien overbodig om te zeggen, maar muziek heeft een belangrijke rol in ons leven. We blèren immers allemaal wel eens mee met een fijn liedje tijdens het autorijden of staan met onze kinderen te dansen op K3. Helemaal niet erg, want uit onderzoek blijkt dat dit erg goed voor je is.

Het wereldwijde muziekmerk Sonos startte eind vorig jaar een onderzoek naar de rol van muziek in ons leven. En de resultaten zijn erg leuk om te lezen.

Muziek inspireert

Ruim 42% van de Nederlandse huishoudens met kinderen vindt namelijk dat muziek regelmatig inspireert om meer tijd met elkaar door te brengen. ‘Muziek-minded’ gezinnen spenderen gemiddeld 4,5 uur meer tijd met familieleden dan gezinnen die minder naar muziek luisteren. Bovendien neemt muziek ook spanningen weg. En als Nederlandse gezinnen thuis zijn, luisteren ze gemiddeld 27 procent van de tijd bewust naar muziek. Per week betekent dat een gemiddelde luistertijd van zes uur en vijftien minuten, het langste van alle onderzochte landen.

Kinderen en muziek

Naast dat muziek goed is voor je gezin en relatie, hebben kinderen ook een grote invloed op welke muziek er thuis gedraaid wordt. Zo drukken 39% van de kinderen de favoriete nummers van hun ouders weg. Wel weet bijna elke ouder op welke muziek hun kinderen helemaal losgaan.

Met de stelling dat de juiste muziek speciale momenten nog specialer maakt, is 72% het mee eens. Maar ook minder speciale momenten kunnen wel een achtergronddeuntje gebruiken – tachtig procent van de Nederlandse gezinnen stofzuigt, boent en klust beter in huis met muziek op hoog volume. Ben jij het eens met dit onderzoek of is jouw gezin helemaal niet zo gericht op muziek?

Bron: Onderzoek Sonos, muziek maakt van het huis een thuis