Soms kan het niet anders dan dat opa en oma voor hun kleinkind zorgen. "Hoe zwaar het ook is, ik zou het zo weer doen."

Adrie van Prooijen (65) is getrouwd met Leo (66) en oma van Britt (12).
“Mijn man en ik zagen het al helemaal voor ons: zodra we met pensioen gingen, zouden we met een caravan door Europa trekken. Maar toen werd onze dochter Carola zeven jaar geleden ernstig ziek. Een jaar later overleed ze. Ze was pas 32. Omdat de vader van Britt niet voor haar kon zorgen, wilde Carola graag dat haar dochter bij ons kwam wonen. Mijn man en ik twijfelden geen seconde, natuurlijk vonden we dat goed.

 

Wij rouwden om onze dochter

Britt was zes jaar oud. Ze had niet alleen haar moeder verloren, maar moest ook naar een nieuwe school. Ze had veel huilbuien, maar over het verlies van haar moeder praten kon ze niet. Tegelijkertijd rouwden mijn man en ik natuurlijk ook om onze dochter. Toch zetten we ons verdriet opzij: als ik huilde deed ik dat zo veel mogelijk als mijn kleindochter sliep. 

 

Horendol van drukke kinderen

Alles veranderde. Ineens zaten we weer midden in het schoolse leven. Ik vulde weer broodtrommels, moest naar ouderavonden, gaf me op als voorleesoma en hielp Britt met haar sommen. We waren weer gebonden aan schoolvakanties en gingen naar campings met zwembad en animatieteam. Britt vond het fantastisch, maar ik werd in het begin horendol van al die drukke kinderen.

 

Meer zorgen Britt dan eigen kinderen vroeger

Gek genoeg maak ik me meer zorgen om Britt dan om mijn eigen kinderen vroeger. Neem alleen het internet al: om de haverklap lees ik berichten over meisjes die een verkeerde foto op Snapchat of Facebook zetten. Daar lig ik echt wakker van, die problemen had ik niet toen onze kinderen nog klein waren.

 

Niet meer de opa en oma van toen

Wat jammer is: mijn man en ik zijn niet meer de oma en opa die we vroeger waren. Toen kreeg Britt rustig een extra ijsje en mocht ze lekker laat naar bed als ze bij ons logeerde. Nu moeten we haar opvoeden en af en toe streng zijn. En ja, dan is het weleens heibel en gaat ze stampvoetend naar boven. Op die momenten vraag ik me af hoe mijn dochter het gedaan zou hebben en mis ik dat echte verwennen wat andere grootouders doen. Aan de andere kant: vorige week zei Britts mentor dat ze zo’n lief en sociaal kind is. Ik was apetrots. Dan hebben we het toch best goed gedaan.”

 

Nog meer portretten vind je in Kek Mama 05-2017. 

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >