Een baby die niet doorslaapt is geen kattenpis, maar één troost: je bent lang niet de enige ouder met weinig nachtrust. En daarbij is volgens wetenschappers juist goed voor de ontwikkeling van je kind.
Lees verder onder de advertentie
“Baby’s zijn helemaal niet gemaakt om lange perioden achter elkaar te slapen”, stelt professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University. “Het is gewoon niet goed voor ze, maar dat is niet wat ouders graag willen horen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Externe baarmoeder’
Ontwikkelingsprofessor Darcia F. Narvaez beaamt dit. “Als je mensen vergelijkt met dieren, worden ze negen tot achttien maanden te vroeg geboren. De meeste dieren kunnen meteen eten en lopen, maar mensenbaby’s zijn nog een soort foetussen de eerste maanden. Dat betekent dat ze die periode echt behoefte hebben aan een ‘externe baarmoeder’.” Daarbij is het volgens onderzoekers niet verstandig om de nachtvoeding al snel over te slaan: door ’s nachts te voeden, gaat er een een contantere stroom voedingsstoffen naar het brein van je baby. En uit studies blijkt dat dit goed is voor zijn ontwikkeling.
Fleming heeft één advies: hou je baby lekker dicht bij je ’s nachts, want veel (lichamelijk) contact verkleint de kans op depressies op latere leeftijd. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren de norm.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.