Waarom het juist goed is als je baby niet doorslaapt ’s nachts

15.01.2020 21:56
goed-als-baby-niet-doorslaapt

Een baby die niet doorslaapt is geen kattenpis, maar één troost: je bent lang niet de enige ouder met weinig nachtrust. En daarbij is volgens wetenschappers juist goed voor de ontwikkeling van je kind.

“Baby’s zijn helemaal niet gemaakt om lange perioden achter elkaar te slapen”, stelt professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University. “Het is gewoon niet goed voor ze, maar dat is niet wat ouders graag willen horen.”

 

‘Externe baarmoeder’

Ontwikkelingsprofessor Darcia F. Narvaez beaamt dit. “Als je mensen vergelijkt met dieren, worden ze negen tot achttien maanden te vroeg geboren. De meeste dieren kunnen meteen eten en lopen, maar mensenbaby’s zijn nog een soort foetussen de eerste maanden. Dat betekent dat ze die periode echt behoefte hebben aan een ‘externe baarmoeder’.” Daarbij is het volgens onderzoekers niet verstandig om de nachtvoeding al snel over te slaan: door ’s nachts te voeden, gaat er een een contantere stroom voedingsstoffen naar het brein van je baby. En uit studies blijkt dat dit goed is voor zijn ontwikkeling. 

 

Lees ook
Willeke (33) slaapt met haar hele gezin in één bed >

 

‘De norm’

Fleming heeft één advies: hou je baby lekker dicht bij je ’s nachts, want veel (lichamelijk) contact verkleint de kans op depressies op latere leeftijd. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren de norm.”

Bron: De Morgen

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste artikelen in je mailbox >