Baby verkouden: dit moet je weten
Het afweersysteem van een baby moet zich nog ontwikkelen. En dus is zo’n kleintje erg vatbaar voor verkoudheid. Dit moet je weten als je baby verkouden is.
Dit zijn de symptomen
Baby’s kunnen in hun eerste levensjaar wel zo’n tien keer verkouden worden. Dit komt omdat hun immuunsysteem nog niet optimaal ontwikkeld is. Daardoor raakt het slijmvlies in de neus en keel sneller ontstoken. Je herkent een verkoudheid bij je baby aan dezelfde klachten die je zelf hebt als je een koutje hebt gevat: niezen, waterige ogen en een verstopte neus of juist een loopneus. Baby’s kunnen daarnaast ook meer gaan huilen. Ook kunnen ze last krijgen van snotogen: dan zit er gele pus in de ooghoekjes, waardoor de ogen dichtgeplakt zitten. Dit maak je schoon met een schoon watje met kraanwater.
Hoe lang duurt een verkoudheid bij een baby?
Gemiddeld twee weken, maar het kan zomaar zijn dat je kind er langer – of juist korter – last van heeft. Eén ding is zeker: het gaat over. Als je kind voldoende drinkt, niet suf of benauwd is en de koorts niet langer dan drie dagen aanhoudt, hoef je dus niet naar de huisarts.
Baby verkouden: dit zijn handige tips
Een baby kan veel last hebben van de verkoudheid, ook omdat hij nog niet zijn neus kan snuiten voor (tijdelijke) verlichting. Je kunt je kleintje helpen door ervoor te zorgen dat-ie wat meer lucht krijgt. Koop een neusspray die speciaal geschikt is voor baby’s. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken, maar geen zelfgemaakte. Ook is het fijn als je ervoor zorgt dat je baby niet plat ligt maar juist met z’n hoofdje iets hoger kan liggen. Baby’s mogen nog niet op kussens slapen wegens verstikkingsgevaar. Wat je wel kunt doen: een kussen bij het hoofdeinde ónder het matras leggen.
Lees ook
Dít hoort in een EHBO-doos voor kinderen >
Voeden tijdens verkoudheid
Een verkouden baby heeft vaak moeite met drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met een speciale zoutoplossing of neusspray voor baby’s. Dit zorgt ervoor dat het snot loskomt en door je baby wordt uitgeniest of doorgeslikt. De weg is dan weer even vrij om lekker te drinken.
Wanneer naar de huisarts
Meestal is een verkoudheid onschuldig en hoef je niet naar de huisarts. Dit is wel het geval als je kind jonger dan drie maanden is en er koorts bij krijgt. Ook bij sufheid, benauwdheid en als je oudere baby langer dan drie dagen koorts heeft of de verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt, wordt geadviseerd om de dokter te bellen.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >