Moeder schrikt van roze moedermelk en gaat viral: hoe krijgt het die kleur?

23.11.2021 14:33
roze moedermelk

Kersverse moeder Jo Johnson Overby schrikt zich een hoedje als haar moedermelk plotseling niet meer wit, maar roze is. Hoe komt dat eigenlijk? Wij leggen het uit.

Geen paniek: meestal is de oorzaak vrij onschuldig.

 

Roze moedermelk

In de categorie ‘moet je nét even weten’: moedermelk kan verschillende kleuren hebben. De Amerikaanse Jo had – net als veel van haar volgers – geen flauw benul. ‘Niemand heeft me dat ooit verteld’, zegt ze in een TikTok-filmpje dat inmiddels bijna vijftien miljoen keer bekeken is. In de video houdt ze twee zakjes met afgekolfde melk omhoog: de een crèmekleurig, de ander lichtroze. ‘Waarom de melk roze is? Het is bloed. Baby’s kunnen het gewoon drinken, dus je kunt zelf bepalen of je dat wel of niet doet’, aldus Jo.

 

Lees ook
Moeder deelt opmerkelijk verhaal: ‘Er kwam moedermelk uit mijn oksel’ >

 

Hoe zit het precies?

Er zijn verschillende redenen voor roze of roze moedermelk. Als je bijvoorbeeld bieten hebt gegeten, een groente met veel kleurstoffen, kan het zijn dat je melk een roze kleur krijgt. Maar het kan inderdaad, zoals Jo in het filmpje uitlegt, ook een beetje bloed zijn. Oorzaken zijn dan vaak een bloedend haarvaatje in het melkkanaal of beschadigde tepels door het geven van borstvoeding. Er kan ook sprake zijn van mastitis, een ontsteking van de borst. Maar dan heb je ook andere symptomen, zoals een rode of pijnlijke borst en griepverschijnselen. In dat geval – en ook als je twijfelt over de oorzaak – is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

 

@jojohnsonoverby

Strawberry milk brought to you by an aggressive clog ? ##newmom ##breastfeeding ##pumping

♬ original sound – Jo Johnson

Bron: BuzzFeed